Kysnutý veľkonočný vrkoč

Kysnutý veľkonočný vrkoč

Ingrediencie:

Na náplň:

  • 100 g mleté mandle

  • 100 g cukor

  • 5 lyžíc strúhanky

  • 2 jablká, olúpané a nastrúhané

  • 1 balíček makovej náplne Dr. Oetker

Na cesto:

  • 550 g hladkej múky

  • 1 balíček droždia Dr. Oetker

  • štipka soli

  • 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker

  • 2 balíčky trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker

  • 80 g cukru

  • 2 balíčky citrónovej kôry Dr. Oetker

  • 30 g tekutého medu

  • 1 vajce

  • 250 ml vlažného mlieka

  • 70 g zmäknutého masla

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce

  • mak

  • sekané mandle

  • 1 balíček škoricového cukru Dr. Oetker

Postup:

  1. Príprava náplne: Zmiešajte mandle, cukor, strúhanku a nastrúhané jablká.

  2. Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, droždie, soľ, vanilínový cukor, trstinový cukor, citrónovú kôru, med, vajce, mlieko a maslo. Vypracujte hladké cesto a nechajte kysnúť asi 45 minút.

  3. Zapletenie vrkoča: Cesto rozdeľte na 3 časti, každú vyvaľkajte, naplňte mandľovo-jablkovou náplňou, zrolujte a vytvorte vrkoč.

  4. Pečenie: Povrch potrite vajcom, posypte makom, mandľami a škoricovým cukrom. Pečte pri 180°C (160°C s ventilátorom) asi 40 minút.

Po upečení nechajte vychladnúť.

Zdroj: https://www.oetker.sk/

 

Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré spájajú osvedčené postupy s tvorivými nápadmi pre nezabudnuteľné sviatočné hodovanie. Viac nájdete tu!

Zdroj foto: Dr. Oetker