Kysnuté mini-pletence s dražé

Ingrediencie :
    • 25 g čerstvého droždia
    • 120 g masla, hrnček mlieka
    • 550 g pšeničnej múky
    • 150 g dražé Maltikeks Chocolate dr Gerard
    • 1/4 hrnčeka cukru + 3 ďalšie lyžice
    • 2 žĺtky + 1 ďalšie
    • lyžička vanilkovej esencie (voliteľne)
    • lyžička škorice

Zloženie :
Rozdrobte droždie a pridajte lyžicu mlieka a lyžičku cukru a nechajte približne 15 minút kysnúť. V kastróliku si medzitým rozpustite maslo, odstavte ho z ohňa a pridajte pohár mlieka, zamiešajte. Keď droždie v pohári začne hustnúť, peniť a kysnúť, môžeme začať spracovávať cesto. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte droždie, cukor, 2 žĺtky a rozpustené maslo s mliekom a vanilkovú esenciu. Všetko energicky mieste, kým sa z cesta nevytvorí kompaktná vláčna guľa, ktorá sa nelepí na ruky a steny misy. Misu s cestom oviňte potravinárskou fóliou a odložte na teplé miesto, kde bude približne 1 hodinu kysnúť (cesto by malo dvojnásobne zväčšiť svoj objem).

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na doske posypanej múkou na hrúbku asi 5 mm tak, aby malo obdĺžnikový tvar. Všetko obsypte 3 lyžicami cukru so škoricou a s dražé. Potom po dlhšej strane zviňte do tesnej rolky.

Hotovú roládu krájajte ostrým nožom na 3 – 4 cm plátky a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, pričom medzi plátkami nechávajte väčší odstup (cesto bude rásť a môže sa zlepiť). Odložte na približne 30 minút, aby znovu nakyslo. Medzitým si prehrejte rúru na 180 stupňov a posledný žĺtok vymiešajte s lyžicou mlieka. Tesne pred vložením do rúry ním pomocou štetca natrite všetky rožteky. Pečte približne 30 – 35 minút, kým nezhnednú. Dobrú chuť!