Kyslá kapusta- zbraň proti rakovine

 

Už dávnejšie sa vie, že brokolica, kel, ružičkový kel a všetky druhy kapusty chránia človeka pred rakovinou prsníka, pľúc, hrubého čreva a konečníka.
Ľudia, ktorí jedia kapustovú zeleninu aspoň dvakrát týždenne, si o štyridsať percent znižujú riziko, že ochorejú na rakovinu v porovnaní s tým, čo si ju kladú na tanier menej ako dvakrát mesačne.
Kapustová zelenina obsahuje glukozinoláty, z ktorých pri rozklade buniek vznikajú izotiokyanáty.
Práve tieto látky majú silný protirakovinový účinok.
Fínski výskumníci zistili, že kvasená kapusta obsahuje týchto protirakovinových látok ešte niekoľkonásobne viac.
Práve teraz je najvhodnejší čas pripraviť si ju na zimu. Nevýhodou je, že kvasená kapusta obsahuje veľa soli. A soľ je karcinogén, ktorý podporuje vznik rakoviny žalúdka. Šťavu z kvasenej kapusty preto radšej nepite.

Kvasená kapusta patrí medzi známe zdravé suroviny, obsahuje množstvo vitamínov ako A, B, C, E, K a tiež veľa minerálov ako vápnik, železo, horčík, či zinok. Vynikajúco pôsobí na naše črevá, pomáha pri trávení. Dôležité je však pripomenúť, že ak chceme, aby naše telo absorbovalo čo najviac spomínaných benefitov, mala by sa konzumovať surová, a teda nie tepelne upravená, či sterilizovaná.
 
Dobrý tip:
Skúste nakladať kapustu s menším množstvom soli a konzerváciu dosiahnuť chrenom.
Nepokazte kapustu klobásou, slaninou či údeným karé.
Jej ochranný účinok by totiž zmizol skôr, ako si vložíte prvú lyžicu kapustnice do úst.