Kyslá kapusta - významný zdroj živín

Kyslá kapusta kedysi patrila medzi základné potraviny našich starých rodičov. Nebolo snáď domácnosti, kde by si kapustu nenakladali do sudov. Nože na krákanie si odovzdávali z generácie na generáciu. Kyslá kapusta bola počas zimy nielen úžasne chutným a pomerne lacným jedlom, ale najmä zdrojom potrebných živín. Dnes dostaneme kyslú kapustu kúpiť, nedá sa však porovnať s tou doma naloženou. Obal, žiaľ, často hovorí niečo iné, než je samotný obsah. Nemáte súdok? Nevadí. Môžete si ju naložiť aj do pohárov, je o niečo suchšia, než naložená v sude, ale s určitosťou vieme, čo sme do nej pridali.

Na účinky kyslej kapusty by sme nemali zabudnúť najmä počas sychravej jesene a zimy. Pravidelnou konzumáciou, najmä nesterilizovanej a tepelne neupravenej kapusty, získame celý rad vitamínov, ktorými sa dá účinne predchádzať chrípke a nachladnutiu.

Kyslá kapusta obsahuje vitamín A, C, E, K, ale i množstvo minerálnych látok – draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok, horčík a množstvo stopových prvkov, z ktorých najdôležitejšia je síra – podporuje metabolizmus tukov. Cennou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna, ktorá spolu s vitamínmi skupiny B pozitívne pôsobí na sliznicu čriev a žalúdka.

Tak ako si môžeme jedlom choroby privodiť, môžeme si správnym zložením jedla zdravie upevniť, kyslá kapusta je toho príkladom. Okrem toho, že je zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov je aj antioxidatom a požieračom tukov. V surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínu C než citróny. Z odbornej literatúry sa dozvedáme, že kyslá kapusta pozitívne bojuje proti nádorovým bunkám, podporuje činnosť mozgu, ciev, pôsobí na zvyšovanie červených krviniek, bojuje proti infekciám, vírusom a pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti. Kyslá kapusta je jednoducho všeliek.

Recept na doma pripravenú kyslú kapustu nájdete na našej stránke, v rubrike „Kuchyňa“ - neváhajte a vyskúšajte.

Autor: Anna Čunderlíková