Kyslá kapusta bez súdka – recept, ktorý oceníte.
Chcete niečo urobiť pre svoje zdravie? Neváhajte a pripravte si vlastnú kyslú kapustu.
Potrebujeme: kapustu (množstvo si určíte sami), na 1 kg kapusty potrebujeme 20 – 30 g soli, podľa chuti rascu, nové korenie, bobkový list a zaváraninové poháre.
Postup: kapustu nakrájame na jemné rezance, premiešame so soľou a rascou a necháme cca 2 hodiny postáť, aby pustila šťavu. Potom ju postupne natlačíme do zaváraninových pohárov a priebežne pridáme nové korenie a bobkový list. Poháre naplníme (dobre natlačíme, aby vyšiel vzduch) asi do výšky 3 cm od uzáveru. Ak kapusta nepustila dostatok šťavy môžeme ju zaliať prevarenou vodou, prípadne minerálnou vodou. Poháre dáme na podnos a necháme ich v teple kysnúť. Na začiatku môže šťava z pohárov vytekať, patrí to ku kvasnému procesu. Počas kvasenia sa poháre vydujú, ale asi po 2 týždňoch sa opäť vyrovnajú – kapusta je vykysnutá. Takto si môžeme pripraviť bielu i červenú kapustu.
Viac domácich, jednoduchých a relatívne lacných receptov nájde na stránke:
http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit
Autor: Anna Čunderlíková