KVITNE AŽ PO ZOTMENÍ

Ospevovaná i zatracovaná, krehká a náročná rastlina - tabak. O jej objavení existuje množstvo povestí. Isté však je, že pochádza z ]užnej Ameriky.


Keď roku 1492 Kolumbus objavil Ameriku, vítali ho domorodí Indiáni. Verili, že prichádza s mierom. Medzi cennými predmetmi, ktoré mu ponúkli, boli sušené žltohnedé listy neznámej rastliny s aromatickou vôňou. Indiáni ju nazývali "tobago" a Európania ju postupne začali dovážať do Španielska a Portugalska. Pestovať tabak však začali až roku 1558. Meno Nicotiana tabacum novej rastline dali podľa francúzskeho veľvyslanca v Portugalsku - Jeanna Nicota. Tento francúzsky, povedzme, gurmán, ju zaviedol na francúzskom dvore a keď roku 1828 nemeckí vedci analyzovali hlavnú chemickú zložku tabakového listu, nazvali ju nikotín.


KREHKÁ A NÁROČNÁ
Semeno tabaku je veľmi malé, váži menej ako 0,1 miligramu, zatiaľ čo zrelá rastlina váži aj vyše 5 kg. Znamená to až 50-miliónnásobné zväčšenie počas šiestich mesiacov. Tabak je jednoročná rastlina a patrí do skupiny "nočných" rastlín. Málokto si vie predstaviť, že veľa druhov tabaku kvitne len po zatmení. Patrí do rodu ľulkovitých, je to teda "bratranec" našich zemiakov či paradajky. Semeno je v parenisku asi 60 dní, kým sadenica dorastie do výšky okolo 15 cm a má už 4 až 5 lístkov. Až potom môže byť vysádzaná na dobre pripravené stanovište, či už ručne alebo strojom. Dozrieva 14 až 16 týždňov a skúsený pestovateľ pozná zrelosť podľa veľkosti rastliny a farby listov. Pre plnosť a bohatosť požadovaných vlastností sa pri kvitnutí odlamujú kvety. Iba tak všetky živiny prúdia do listov. Po celý čas rastu musí byť tabak starostlivo ošetrovaný, zalievaný, chránený proti chorobám a škodcom. Zber prebieha väčšinou ručne. V USA sú od roku 1930 kombajny na zber tabaku, na ktorých na zadnej plošine sedí tzv. zberač, ručne odlamuje zrelé listy a narovnáva ich jedným smerom na dopravník. Listy zväzujú do "kytičiek"po 20 až 25 kusoch. Podľa druhu tabaku ich sušia. Potom nastupuje proces fermentácie, počas ktorej enzýmy a mikroorganizmy, obsiahnuté v listoch, prechádzajú chemickými procesmi znižujúcimi nežiadúce a zvýrazňujúcimi špecifické vlastnosti jednotlivých druhov tabaku. Pre tabakový priemysel sú dôležité tri hlavné druhy tabaku:

VIRGÍNIA (FLUE CURED) Až tri metre vysoká rastlina má jemnú, bohatú a ľahko sladkastú chuť. Listy sú po usušení veľké, žltej, zlatožltej až hnedej farby. Zbiera sa postupne od spodných listov. Suší sa v uzavretých sušiarňach, umelo vháňaným teplým vzduchom (flue cured), ktorý cirkuluje medzi závesnými rámami so zavesenými tabakovými listami. Sušenie trvá 5 až 7 dní.

BURLEY Vzrastom je o niečo nižší ako Virgínia. Má svetlohnedé až červenkasté listy. Zbiera sa naraz a suší sa vzduchom (air cured) v široko vetraných sušiarňach za prirodzených atmosferických podmienok. Tento druh sušenia trvá 3 až 12 týždňov.

ORIENTAL Orientálny tabak sa podstatne líši od obidvoch predchádzajúcich, či už v tvare listov, celkovom vzhľade rastliny, alebo veľkosťou. V závislosti od miesta pestovania zahŕňa farba listov škálu od svetložltej až po tmavohnedú. Zbiera sa iba ručne. Jednotlivé listy navliekajú na špagáty a vešajú na stojany, chránené pred slnečným svetlom, obyčajne pred domom. Sušenie trvá zhruba štyri týždne a závisí od počasia.

Hoci tabak pôvodne pochádza z tropických a subtropických oblastí dnes sa pestuje po celom svete. Najlepšie sa tabaku darí v teplých oblastiach s bohatou pôdou, vysokou vlhkosťou vzduchu, dobrými klimatickými podmienkami a výdatnou zásobou vody. Roku 1987 predstavoval celkový svetový zber tabaku 6,5 milión ton. Poprednými pestovateľmi sú Čína, USA, India, Brazília, Grécko, Turecko a Zimbabwe.


KÚZLO OBCHODOVANIA
Nákupcovia tabaku musia mať jemný hmat, vycvičené oko i čuch a predovšetkým dôkladnú vedomosť o jednotlivých druhoch tabaku, aby v správnej chvíli pri aukciách boli schopní vybrať ten najlepší. Dnes v Brazílii, zajtra v Thajsku, potom v Spojených štátoch alebo Zimbabwe - na to musí byť i dobrá fyzická kondícia. Obchodníci nakupujú surový tabak buď priamo od pestovateľov, alebo kupujú tabak na aukciách. Pred aukciou si tabakoví experti tabak prezrú a ohodnotia jeho farbu, arómu, štruktúru, obsah a degustačné vlastnosti. Toto je kľúčová procedúra a umožňuje potom obchodníkom vybrať požadovaný tabak. Nasledujúca aukcia prebieha v hektickej atmosfére, keď predávajúci vyvolávajú neuveriteľnou rýchlosťou ceny, pre laika úplne nezrozumiteľné, zatiaľ čo ponuky sa robia nepatrným mávnutím ruky, pohybom prsta alebo kývnutím hlavy. Potrvá však ešte veľmi dlho, kým listy tabaku ukončia celú svoju púť. Tabak je rastlina, o ktorej sa vďaka produktu z nej vyrábaného, iba veľmi málo hovorí. Avšak nech už je jej použitie akékoľvek, rastlina ako taká, krásna a krehká, si tento nevďak nezaslúži.