Kvalitný olivový olej má výraznú arómu a štípe. Naozaj?

Olivový olej je neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne, ktorá patrí medzi najzdravšie na svete. Spája sa s viacerými zdravotnými benefitmi, aj preto je v tomto smere kľúčové vybrať si kvalitný olivový olej.

Extra panenský olivový olej sa získava lisovaním za studena, čiže je najmenej spracovaný spomedzi olivových olejov. To znamená, že existuje veľká pravdepodobnosť, že sú v ňom zachované cenné antioxidanty.

Olivový olej je v prvom rade zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, ktoré tvoria až 75 percent všetkých tukov. Tie sa spájajú so znížením hladiny LDL cholesterolu. Polyfenoly so spomínanými zdravými tukmi tiež môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku. Preto sa konzumácia olivového oleja spája s lepším zdravím srdca, mozgu, kostí i s prevenciou rakoviny.

V jednej polievkovej lyžici extra panenského olivového oleja sa tiež nachádza asi 13 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu E a 9 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K.


Zdroj foto: freepik.com

Tipy, ako vybrať kvalitný olivový olej

Ak chcete čerpať benefity, ktoré vyplývajú z pravidelnej konzumácie olivového oleja, kľúčom je vybrať si kvalitný olivový olej. Ako na to?

  1. Vyberajte si z olivových olejov, ktoré sú označené ako extra panenský olivový olej. Už tým získate záruku, že olivový olej bude patriť k tým lepším.
  2. Vyhnite sa olejom, ktoré sú zmesou rôznych olejov z Európskej únie a mimo EÚ.
  3. O kvalite olivového oleja napovedá aj chránené zemepisné označenie a odroda použitých olív.
  4. Všimnite si aj dátum minimálnej trvanlivosti a v lepšom prípade dátum zberu.
  5. Zabudnite na olivový olej v priesvitných fľašiach, o kvalite ktorého vás môžu presviedčať lákavé etikety. Kvalitný olivový olej je v tmavej fľaši alebo plechovkách.
  6. Čerstvý olivový olej môže chutiť až príliš horko a štipľavo, čo môže prebíjať ovocnú chuť olív. Je to v poriadku.
  7. Myslite na to, že veľkí výrobcovia nemusia ponúkať kvalitný olej. To znamená, že známa značka nemusí mať automaticky najkvalitnejší olivový olej.
  8. Nie vždy platí, že vyššia cena rovná sa vyššia kvalita.

 
Zdroj: freepik.com

9.    Venujte pozornosť farbe, pretože extra panenské olivové oleje majú odtiene od svetložltej až po sýto zlatú zelenú farbu. Tmavšie zelenkasté odtiene značia, že v oleji je viac chlorofylu. Tmavožlté oleje sú staršie a majú viac karotenoidov. Svetložltá farba naznačuje, že olej je vysoko spracovaný, a je potrebné sa mu vyhnúť. Zárukou kvality môže byť práve zelenkastá farba.

10.    Skontrolujte vôňu olivového oleja. Ak je zemitá a štipľavá, vybrali ste si dobre.

11.    O kvalite oleja veľa napovie chuť. Mierne horkastá chuť a štípanie v krku sú dobrým znamením, pretože to značí vysoký obsah antioxidantov.

Mirka