Kurkuma

Žlté indické korenie menom kurkuma našlo svoje plnohodnotné uplatnenie nielen vo voňavých kuchynských zariadeniach, ale aj v prírodnej medicíne, ktorá vás rýchlo a bezbolestne dostane z každého neduhu!

Kurkuma má citrusovú, mierne horkastú chuť. Patrí k najsilnejším antioxidantom, čo znamená, že uvoľneným radikálom v ľudskom tele bráni poškodzovať zdravé bunky a meniť ich v zhubné nádory. Z toho vyplýva, že konzumáciou kurkumy sa znižuje riziko vzniku rakovinotvorných buniek. Tým, že kurkuma utlmuje oxidáciu tukov v krvi, upchávanie ciev je minimalizované, a tak pravidelní konzumenti sú uchránení pred kôrnatením tepien, vážnou mozgovou príhodou či pred Alzheimerovou chorobou.

Zabezpečuje správny metabolizmus tukov, napomáha pri tráviacich ťažkostiach, reguluje telesnú hmotnosť, a preto by nemala chýbať v žiadnom diétnom jedálničku. Má výborné antibakteriálne a antiseptické vlastnosti, využíva sa v kozmetickom priemysle ako účinný prostriedok na čistenie mastnej, pórovitej pokožky. Lieči zápalové ochorenia dýchacích ciest a pre svoje upokojujúce, harmonizujúce účinky sa stáva súčasťou rôznych antidepresív.

Tatiana Kovalčinová