Kultová space opera Hyperion v novom preklade!

Hyperion je famózne sci-fi, ktoré vychádza v slovenčine a všetci fanúšikovia tohto žánru jasajú! Tých 450 strán je po dočítaní málo a príbeh vás vezme na neuveriteľne vizuálnu a živú cestu, v ktorej nechýba bezbrehá fantázia autora, dobrodružstvo, mytológia a filozofické myšlienky, ktoré oslovia každého.

Na planéte Hyperion, za hranicami vplyvu zákonov Hegemónie človeka, číha hrozivý tvor menom Rapír. Niektorí ho uctievajú, iní sa ho desia a ďalší ho chcú zničiť. Rapír vyčkáva v Údolí Hrobiek času, kde sa zlovestné monumenty hýbu proti prúdu času.

V predvečer armagedonu sa sedem pútnikov vydáva na poslednú cestu na Hyperion hľadať odpovede na nevyriešené hádanky vlastných životov. Každý z nich si nesie zúfalú nádej a strašné tajomstvo. A jeden z nich môže mať v rukách osud celého ľudstva.

Konzul si predstavil, ako sa Rapír voľne pohybuje po celom Hyperione, myslel na milióny domorodcov a tisíce občanov Hegemónie bezmocných pred tvorom, ktorý sa vzpieral fyzikálnym zákonom a komunikoval iba smrťou, a napriek teplu v kajute sa zachvel.
Hyperion.

Zabudnite na sci-fi klišé a veľakrát omieľané témy, či zobrazenia. Hyperion je čosi, čo ste možno ešte nečítali. Originálny príbeh podaný pútavým štýlom, v ktorom sa geniálne snúbi sci-fi, horor, fantasy, tajomno, filozofia i duchovno.

Simmons je majstrovský rozprávač s úžasne pútavým štýlom, miestami až poetickým. Perfektne vykreslené príbehy jednotlivých pútnikov a ich motivácia, kvôli ktorej vyrazili na cestu. Neopakovateľne vykreslené miesta, rôzne dejové línie, ktoré sa prepletajú a nadväzujú na seba. Má to sci-fi základ s prvkami hororu, mystickosti a fantasy.

Bolesť je môj spojenec, strážny anjel a posledné puto s ľudstvom.
Krucifix neznáša bolesť. Ja tiež, ale podobne ako krucifix som ju ochotný použiť na vlastné ciele. A urobím to vedome, nie inštinktívne ako bezduchá masa cudzieho tkaniva zakorenená v mojej hrudi. Parazit sa iba pudovo pokúša za každú cenu uniknúť smrti. Ani ja si neželám zomrieť, no uprednostním bolesť a smrť pred nezmyselným večným životom. Život je posvätný – stále to pokladám za hlavný pilier učenia cirkvi za posledných dvetisícosemsto rokov, keď život stratil na hodnote –, ale duša je posvätnejšia.

Dan Simmons

Dan Simmons sa narodil v štáte Illionis v Spojených štátoch. V roku 1971 získal magisterský titul z pedagogiky na Washingtonskej univerzite v St. Louis. Potom pracoval osemnásť rokov ako učiteľ na rôznych základných školách, získal niekoľko ocenení od Coloradskej vzdelávacej spoločnosti a bol finalistom coloradskej súťaže o učiteľa roka.

Prvý uverejnený príbeh napísal v roku 1982 a od roku 1987 sa naplno venuje písaniu. Je jedným z mála spisovateľov, ktorí píšu diela rôznych žánrov of fantasy a sci-fi cez horor, napätie až po literárnu fikciu. Jeho knihy vyšli v mnohých prekladoch.
Bol niekoľkokrát nominovaný na cenu Hugo Awards a v roku 1990 ju za román Hyperion aj získal.