Kukurica – sú žlté zrniečka zdravé, alebo nie?

Radi si pochutnávate na sladkých žltých zrniečkach kukurice a neviete, či sú dobré pre vaše zdravie a figúru?

V tom prípade čítajte ďalej, pretože kukurica má viacero pozitívnych účinkov na zdravie. Jediné, na čo si treba dať pozor, je vyššia energetická hodnota a väčšie množstvo škrobu. To znamená, že ak chudnete, mali by ste si kukuricu dopriať s mierou a zarátať ju do denného energetického príjmu. Aké sú zaujímavé benefity kukurice?

Doplní do tela množstvo prospešných látok

Jedna 120-gramová varená kukurica obsahuje takmer 130 kcal. Sacharidy tvoria 30 g, proteíny 4 g, tuk 1,5 g a vláknina 3,3 g. Okrem toho je sladká kukurica slušnou zásobárňou vitamínov skupiny B, vitamínu C, mangánu, horčíka, draslíka či betakaroténu. Obsahuje aj malé množstvo železa, medi, vitamínu E, zdravých tukov a ďalších. To znamená, že ak si doprajete kukuricu, doplníte do tela mnoho látok potrebných pre jeho správne fungovanie.

Je bohatá na antioxidanty

Pokiaľ kukuricu zohrievate 25 minút pri teplote zhruba 46 stupňov Celzia, zvýši sa jej antioxidačná aktivita, obsah kyseliny ferulovej (silný antioxidant, ktorý má účinky lepšie ako vitamín E) narastie o 550 percent a zvýši sa aj celkové zastúpenie fenolov. Aspoň to tvrdí jedna zo štúdií. Žltá kukurica, ako napovedá už samotná farba, je zdrojom karotenoidov, konkrétne luteínu a zeaxantínu. Tie sú dôležité nielen pre zdravý zrak a pokožku, ale aj pre silnú obranyschopnosť. Tu treba pripomenúť, že mnohé antioxidanty sú citlivé na teplo, čiže kukuricu je vhodné variť pomaly a pri nízkych teplotách.

Nechýba v nej vláknina

Dospelý človek by mal denne skonzumovať 25 – 30 g vlákniny, avšak väčšina z nás neprijme ani polovicu z tohto množstva. Zdrojom vlákniny je aj ovocie a zelenina, čiže aj kukurica. Jedna kukurica obsahuje viac ako 3 g vlákniny, čo rozhodne nie je málo. Kukurica obsahuje aj väčšie množstvo nerozpustnej vlákniny, čiže často časť z nej prejde naším telom neporušená a neraz ju zazrieme aj v stolici. Avšak to nič nemení na tom, že nerozpustná vláknina je potravou pre „dobré“ črevné baktérie.

Je prirodzene bezlepková

Kukurica je skvelá aj pre ľudí s intoleranciou lepku a je aj výborným spestrením jedálneho lístka zdravých ľudí. Pri varení možno používať napríklad kukuričnú múku. Pozor, vyhnúť by ste sa mali napríklad kukuričnému sirupu a potravinám, ktoré obsahujú GMO kukuricu.

Na čo si dať pri konzumácii kukurice pozor?

Jednoznačne sa vyhnite GMO kukurici a kukurici, ktorá je plná pesticídov, herbicídov a ďalších chemikálií. Ideálnou voľbou je kukurica dopestovaná v záhradke alebo tá z ekologického poľnohospodárstva, teda v bio kvalite.

Mirka