Kukurica prospieva zdraviu. Viete, prečo?
Sladké kukuričné zrniečka skvelo chutia a navyše prospievajú ľudskému organizmu. Sú nabité živinami, ktoré podporujú imunitný systém a chránia človeka pred mnohými ochoreniami.
Kukurica síce patrí k pomerne kalorickým jedlám (86 kcal/100 gramov), ale kvôli bohatému zastúpeniu výživných látok je vhodné zaradiť ju do jedálneho lístka. Obsahuje najmä vitamíny A, skupiny B, E, viaceré minerály (železo, fosfor, mangán, horčík, zinok), antioxidačné látky (betakarotén, luteín) a veľké množstvo vlákniny. Prečo teda konzumovať kukuricu?
Prospieva tráviacemu traktu
Za tento fakt zodpovedá najmä vysoký obsah vlákniny. Pravidelná konzumácia kukurice pomáha predchádzať zápche a tiež slúži ako prevencia vzniku rakoviny hrubého čreva a hemoroidov.
Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
Látky, ktoré sú zastúpené v žltých zrniečkach majú schopnosť znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu. Vďaka tomu je kukurica skvelou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú na popredných miestach v rebríčku úmrtnosti takmer na celom svete.
Dopĺňa do organizmu vitamíny skupiny B
Vitamíny zo skupiny B zohrávajú dôležitú úlohu pri správnom fungovaní metabolizmu a tiež pri kognitívnych funkciách. Kukurica obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre vývoj nenarodeného plodu v tele matky.
Posilňuje imunitný systém a chráni pred chorobami
Ak človek nemá vybudovanú dostatočne silnú obranyschopnosť, je náchylný na vznik rozličných ochorení. Imunitný systém podporujú mnohé dôležité látky. K jedným z najvýznamnejších patria antioxidanty, ktoré neutralizujú pôsobenie škodlivých voľných radikálov. Patrí sem napríklad kyselina ferulová, ktorá má schopnosť bojovať proti viacerým druhom rakoviny.
Pomáha bojovať proti anémii
Anémia najčastejšie vzniká z nedostatku železa v ľudskom organizme. Prejavuje sa hlavne pretrvávajúcou únavou, nedostatkom energie či bledosťou pokožky. Kukurica je nielen bohatou zásobárňou železa, ale obsahuje aj vitamín B12 a kyselinu listovú, ktoré sú v tomto smere tiež užitočné.
Tipy, ako použiť kukuricu
Najčastejšie kukuricu konzumujeme varenú, no výborne chutí aj grilovaná. Ochuťte ju najrozličnejšími bylinkami a zamilujete si ju. Hodí sa aj do polievok, zeleninových šalátov či rizota.
-m-