Kuchynská soľ, morská soľ a himalájska soľ. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Ak sa snažíte zdravo stravovať, určite riešite aj to, čím soliť. Pri hľadaní správnej soli je dôležité čítať etikety a vedieť základné informácie, aby ste si vedeli vhodne vybrať a nedali sa oklamať reklamou.

Kuchynská soľ verzus morská soľ

Ak chceme porovnať kuchynskú soľ s morskou soľou, je dôležité vedieť, že nutričné zloženie je podobné, ale kuchynská soľ je obohatená o jód. Ten sa do nej pridáva kvôli tomu, aby ľudia neochoreli na strumu. To znamená, že kuchynská a morská soľ sa líšia najmä chuťou, textúrou a spôsobom spracovania.

Morská soľ sa získava odparovaním morskej vody alebo slaných jazier. Spravidla je priemyselne spracovaná v menšej miere ako kuchynská. V dôsledku toho obsahuje určité množstvo stopových prvkov. Tie ovplyvňujú jej chuť a farbu. Keď si kúpite morskú soľ, zvyčajne má inú farbu i štruktúru ako kuchynská soľ. Typický je pre ňu tvar jemných zrniečok alebo kryštálikov.

Kuchynská soľ však obsahuje nielen chlorid sodný, ale je fortifikovaná o jodičnan draselný. Avšak pridávajú sa do nej aj protihrudkujúce látky ako E535 a často aj fluorid. Morská soľ má, spravidla, v zložení iba jednu položku, morskú soľ. Avšak tiež môže obsahovať aj KIO3, teda jodid draselný.

V obchodoch zoženiete aj nerafinovanú morskú soľ. Tá sa získava šetrným odparovaním morskej vody. 98 percent jej obsahu tvorí chlorid sodný a zvyšné 2 percentá minerály a stopové prvky. Vždy závisí najmä od kvality soli.
Nerafinovaná morská soľ sa spája, napríklad s obsahom až 60 stopových minerálov, je schopná zabrániť dehydratácii, vyrovnávať množstvo elektrolytov v tele a podobne.


Zdroj foto: pixabay.com

Ako je to s himalájskou soľou?

Aj keď himalájska soľ obsahuje určité množstvo minerálov, ktoré sa v kuchynskej soli nenachádzajú, ich obsah nie je z hľadiska zdravia až taký významný. Napriek tomu existujú vedecké štúdie i názory odborníkov, ktoré poukazujú na možné prínosy himalájskej soli.

Pripomínajú, že je viac organická, znižuje množstvo prijatého sodíka, pretože ho obsahuje menej. Spája sa aj so zlepšením zdravia pokožky, dýchacích ciest a podporou spánku.

Čím soliť?

Pri hľadaní odpovede na otázku, čím soliť, je kľúčové najmä to, koľko soli používate. Dajte  si pozor na soľ v spracovaných potravinách, pretože väčšina z nás prijíma nadbytok sodíka, s čím je spojených viacero zdravotných problémov, ako napríklad vysoký krvný tlak.

Ak chcete soliť o niečo zdravšie a preferujete v jedálničku čo najmenej spracované potraviny, poobzerajte sa po nerafinovanej morskej alebo himalájskej soli. Neopomínajte pri tom príjem potravín bohatých na jód, ako sú vajíčka, mliečne výrobky či morské riasy.

Odpoveďou na otázku čím soliť teda je, že kľúčový je zdravý, pestrý a vyvážený jedálny lístok a sledovanie celkového príjmu soli v potravinách. Fakt, či si vyberiete kuchynskú, morskú či himalájsku soľ až taký podstatný nie je.

Mirka