Ktorý druh pohybu je najzdravší? Povieme vám aj prečo

Uvedomujete si, že pohyb je jednou z kľúčových ingrediencií pre zdravie, spokojnosť i vnútornú harmóniu? V tomto článku si v skratke posvietime na benefity niektorých prospešných pohybových aktivít.

Zaujíma vás odpoveď na otázku, ktorý druh pohybu je najzdravší? Univerzálna odpoveď neexistuje, ale je to taký, ktorému sa venujete pravidelne a robí vám radosť. Môže to  byť chôdza, plávanie, bicyklovanie, beh, džoging, joga alebo úplne niečo iné.

Benefity pravidelného cvičenia

Odborníci upozorňujú, že minimum pre zachovanie zdravia je 30 minút svižnej chôdze denne. Ak sa pozriete na svoj deň a nedodržiavate toto pravidlo, koledujete si o problémy.

Pravidelné cvičenie sa spája s množstvom benefitov. Jedným z nich je pozitívny vplyv na hladinu krvného cukru, cholesterolu a krvného tlaku. Okrem toho predstavuje prevenciu nadváhy, obezity i osteoporózy. Podieľa sa na zlepšení flexibility a rovnováhy. Opomenúť nemožno ani psychické benefity, ako je lepšie zvládanie stresu, skvalitnenie spánku a prevencia úzkostí a depresie.


                                                             Zdroj foto: freepik.com

Beh, bicyklovanie či plávanie?

Ak je pre vás chôdza málo, jednou z dostupných a prospešných pohybových aktivít je beh. Beh má pozitívny vplyv na zdravie srdca i pľúc a je prevenciou cukrovky. Trápia vás úzkosti alebo depresie? Vybehnite von na slniečko a hneď vám bude lepšie.

Máte problém s kĺbmi? Potom stavte radšej na bicyklovanie. Ak sa aspoň dva dni v týždni vyberiete do práce na bicykli a auto necháte doma, urobíte niečo pre seba i planétu. Benefity tohto športu sú podobné behu, teda chráni pred chorobami srdca, mŕtvicou i cukrovkou. Je tiež výborným športom na podporu redukcie hmotnosti a vytvarovanie zadku, stehien a lýtok.


                                                                     Zdroj foto: freepik.com

Neviete oddychovať, bolí vás chrbát a v hlave vám jedna myšlienka strieda druhú? Dajte šancu joge. Pri joge platí, že nie je joga ako joga, nakoľko existuje veľa štýlov jogy. Každý si môže vybrať ten, ktorý mu sedí. Aj preto sa hovorí, že joga je pre každého. Pomáha kontrolovať vysoký krvný tlak, ochorenia srdca, zvládanie bolesti, depresívne a úzkostné stavy i stres.

V prípade, že máte nadváhu, chýba vám kondícia a trápia vás zdravotné ťažkosti, stavte na plávanie. Plávanie rovnomerne posilňuje svalstvo celého tela, podporuje chudnutie, zvyšuje silu, flexibilitu i mobilitu.


                                                     Zdroj foto: freepik.com

Tipy, ako začať cvičiť

V prvom rade si vyberte pohybovú aktivitu, ktorá je pre vás atraktívna. Darmo sa budete nútiť do cvičenia jogy, keď vám skôr sedí beh či plávanie. Vždy začínajte pomaly a postupne. Ak sa na prvých tréningoch zničíte, svalová horúčka vás môže odradiť od ďalšieho cvičenia. Motivačným faktorom môže byť tréner alebo sparing partner. Nezabúdajte tiež na dodržiavanie zásad zdravého stravovania, pravidelný pitný režim, rozcvičku a strečing.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com