Ktoré sušené ovocie sa oplatí jesť? Máme pre vás 3 tipy!
Sušené ovocie môže byť príjemným spestrením jedálneho lístka aj vhodnou formou, ako do tela doplniť niektoré látky – procesom sušenia napríklad v ovocí narastá množstvo vlákniny a aj niektorých antioxidantov, čo je skvelé. Avšak zvyšuje sa aj zastúpenie cukru. To znamená, že sušené ovocie je pomerne kalorické a takisto si treba vedieť správne vybrať.
Ako si zvoliť sušené ovocie?
Ak máte možnosť pripraviť si sušené ovocie doma v sušičke, urobte tak – budete vedieť, aká bola kvalita ovocia a aj spôsob spracovania, čo je pri sušenom ovocí veľmi dôležité vedieť. V prípade, že si sušené ovocie kupujete, dôsledne čítajte etiketu. Mala by obsahovať iba jednu položku a to názov ovocia, napríklad 100 % banány, ideálne v bio kvalite. Vyhnite sa takým produktom, ktoré obsahujú cukor alebo konzervačné látky ako oxid siričitý (na takomto ovocí je napísané, že ho treba pred konzumáciou umyť).
- Figy
30 g fíg obsahuje cca 3 g vlákniny – je dôležitá pre činnosť čriev, a preto sa sušené figy používajú aj ako bojovník proti zápche. Zaujímavý je obsah vápnika, ktorý je kľúčový napríklad pre kosti a zuby. Slušné zastúpenie vitamínov skupiny B prispieva k správnemu fungovaniu nervovej sústavy i metabolizmu. Nechýba ani vitamín K potrebný pre správnu zrážanlivosť krvi. Vo figách sa nachádza aj draslík znižujúci krvný tlak, ďalej železo, mangán a meď. Namočené vo vode sa figy používajú aj pri ťažkostiach s dýchacím aparátom, nielen pri už spomínanej zápche.
- Marhule
V sušenej podobe patria k tým o niečo menej kalorickým druhom sušeného ovocia a aj zdravotných výhod majú neúrekom. Sú slušným zdrojom železa, ktoré pomáha predchádzať anémii, vlákninu bojujúcu proti zápche, skonzumované pred jedlom podporujú trávenie a znižujú horúčku. „Voda“ zo sušených marhúľ použitá zvonku môže pomôcť zmierniť svrbenie pri ekzémoch. Vďaka draslíku regulujú krvný tlak a betakarotén prispieva k dobrému zraku. Spájajú sa aj so zmiernením príznakov astmy a zabraňujú nadmernému krvácaniu.
- Brusnice
Sušené brusnice sú výborným prírodným prostriedkom proti infekciám močových ciest a to hlavne vďaka antioxidantom, ktoré zostávajú zachované aj v sušených plodoch. Platí to aj pre vitamín C. Ten je dôležitý pre silnú obranyschopnosť organizmu. Okrem toho brusnice disponujú protizápalovými vlastnosťami a spájajú sa aj s ochranou proti rakovine. V neposlednom rade zlepšujú trávenie kvôli vláknine – oceníte ich pri hnačke i nadúvaní. Dokonca predstavujú prevenciu i proti vzniku zubného kazu.
-w-