Ktoré miestnosti si žiadajú koberec? Sprievodca výberom

Niekomu sa môže zdať, že koberce už dávno vyšli z módy, opak je však pravdou. Koberec je prvkom, ktorý pomôže vytvoriť teplý a útulný priestor, ktorý budete môcť právom označiť za „domov”. Ktoré miestnosti si žiadajú koberec a prečo?

Koberec do obývačky

Veľký kusový koberec môže pomôcť oddeliť jednotlivé zóny v obývacej izbe. V prípade otvorených priestorov (spojená obývacia izba s kuchyňou alebo jedálňou) je prínosom aj z pohľadu akustiky – znižuje úroveň hluku. Mimo toho je skvelým dizajnovým prvkom, ktorý dokáže pozdvihnúť vzhľad miestnosti. Medzi obľúbené koberce do obývačky patria shaggy koberce s vysokým vlasom.

Koberec v kuchyni

Dobrou voľbou je tiež kusový koberec do kuchyne, tzv. behúň a klasický kusový koberec pod jedálenský stôl. Chráni podlahu pred poškriabaním či iným poškodením, napr. pri posune jedálenských stoličiek alebo v prípade pádu predmetov z kuchynskej linky. Siahnite po modeloch vyrobených zo syntetických materiálov s nízkym vlasom – vyznačujú sa vysokou odolnosťou voči vlhkosti, mechanickému poškodeniu a ľahko sa čistia.

Koberec do detskej izby a spálne

Nie je nič lepšie, ako po prebudení došliapnuť bosou nohou na mäkký a teplý koberec. Koberce sa vo všeobecnosti vyznačujú skvelými tepelnoizolačnými vlastnosťami, takže vám nebude zima od studenej podlahy. Okrem toho tlmí kroky a iný zvuk, ktorý by mohol rušiť pri spánku. Vzorovaný alebo farebný koberec do detskej izby okrem toho miestnosť rozžiari. Môžete ho umiestniť pod/vedľa postele alebo pomocou neho vytvoriť hernú zónu. Mäkký koberec s vysokým vlasom okrem toho zmierni následky prípadných pádov.

Koberec do chodby

Koberec umiestnený v chodbe má nielen praktický prínos (spomínaná tepelná a zvuková izolácia či ochrana podlahy), ale aj vizuálny. Výber správneho vzoru môže v prípade nelichotivých proporcií chodby vytvoriť optickú ilúziu. Ak máte úzku chodbu alebo vstupnú halu, horizontálne pruhy na koberci priestor opticky rozšíria. Vertikálne pruhy alebo iné pozdĺžne vzory chodbu zase opticky predĺžia.