Ktoré esenciálne oleje sa oplatí používať, ak chudnete

Ak chce človek získať postavu svojich snov zdravým spôsobom, nezaobíde sa to bez podstatných zmien v životnom štýle. Dôležitú úlohu zohráva napríklad zdravá a vyvážená strava a pravidelný pohyb. Uľahčiť chudnutie však môžu aj niektoré esenciálne oleje.

Vône a chuť do jedla
Je dokázané, že vdychovanie vybraných esenciálnych olejov môže znížiť chuť človeka do jedla. Niekomu imponujú a zároveň pomáhajú znížiť apetít vône korenín, ako bazalka či oregano, na iného účinkuje vdychovanie čokoládovej, banánovej či vanilkovej vône. Ak si vyberiete napríklad arómu čokolády, stimuluje to produkciu serotonínu v mozgu, čo zároveň znižuje chuť na sladkosti.

Ako esenciálne oleje používať?
1. Ak chcete znížiť chuť do jedla prostredníctvom esenciálnych olejov či vôní, dôležité je, aby ste jednotlivé arómy striedali. Na jeden deň sa odporúčajú použiť aspoň tri vône, ktoré treba ďalší deň vymeniť. Použite ich vždy vtedy, keď ste hladní alebo máte chuť maškrtiť. Otvorte esenciálny olej a trikrát vôňu zhlboka vdýchnite do každej nosnej dierky. V rámci dňa nikdy po sebe nevdychujte tú istú vôňu, pretože vaše telo si na ňu zvykne. Samozrejme, používanie esenciálnych olejov na tento účel nie je vhodné pre každého. Alergici, ľudia s astmou a migrénami by sa mali tejto metóde radšej vyhýbať. Pozor treba dať na kvalitu esenciálneho oleja, inak si môžete viac uškodiť, ako pomôcť!

2. Pomarančový esenciálny olej je vhodný aj na riešenie problémov s celulitídou. Kvalitné esenciálne oleje môžete použiť aj na vonkajšie použitie tak, že 1-2 kvapky aplikujete na miesta postihnuté celulitídou a masírujete každý deň.

3. Na podporu trávenia a činnosti metabolizmu, pri detoxikácii (ktoré sú pri chudnutí tiež veľmi dôležité) je možné pravé esenciálne oleje užívať aj vnútorne. Spravidla sa podľa odporúčania výrobcu pridá niekoľko kvapiek týchto silíc do vody a vypije. Pri sklonoch k prejedaniu sa esenciálny olej, pridaný do vody, pije zvyčajne pred jedlom.

Vhodné koreniny na zníženie apetítu: bazalka, aníz, rasca, škorica, fenikel, klinček, zázvor, majoránka, mäta, rozmarín, šalvia, vanilka, zázvor

Vhodné ovocné vône na chudnutie: citrón (má detoxikačné účinky, podporuje trávenie), pomaranč (účinný pri celulitíde, prejedaní, poruchách príjmu potravy)
Ďalšie vhodné arómy na potlačenie chuti do jedla vdychovaním: banán, čokoláda, zelený čaj, káva

Tip na záver
Ak chcete podporiť znižovanie hmotnosti, vypite každé ráno pred raňajkami nasledovný nápoj: do pohára s vodou pridajte šťavu z jedného citróna, 1 kvapku citrónového éterického oleja a 1 kvapku silice z ligurčeka.

-m-