Kruhy pod očami aj pri dostatku spánku? Únava nemusí byť jedinou príčinou

Kruhy pod očami trápia bez rozdielu ženy i mužov, a to všetky vekové skupiny. Nesprávne je však tento estetický nedostatok spájaný bezprostredne s nedostatkom spánku, a tak existuje niekoľko príčin, ktoré sú pôvodcami tmavých kruhov pod očami.

Genetika

Hneď po únave a nedostatočnom spánku nasledujú genetické predispozície ako jedna z hlavných príčin vzniku tmavých kruhov pod očami. V niektorých prípadoch môže dokonca dedičnosť siahať do starších generácií, čo mnohých donúti túto príčinu vylúčiť. Pokiaľ vás však kruhy pod očami trápia dlhé roky a nepozorujete žiadne zlepšenie ani po použití najrôznejších kozmetických prípravkov, s veľkou pravdepodobnosťou ide práve o genetický znak, ktorý nemožno ovplyvniť.

Vo väčšine prípadov môže ísť o typ kože, ktorá je príliš tenká, a tak dochádza k presvitaniu cievok a pri nedostatku spánku sa vytvárajú viditeľnejšie do fialova sfarbené opuchy. Žiadne lekárenské produkty nedokážu zatočiť s genetikou, ale estetická chirurgia dokáže ponúknuť možnosti, ako sa dočasne zbaviť tmavých kruhov, ale chirurgický zásah je odporúčaný len pre staršie ročníky so zrelou pleťou.

Zdroj: pexels.com

Alergia

Kruhy pod očami môžu byť aj jedným z príznakov začínajúcej alergie na peľ, preto je v tomto ohľade dôležité určiť v akom období ste túto zmenu na pleti spozorovali. S jarnými mesiacmi a skorým letom totiž začína vegetačné obdobie a peľová sezóna. Ak je príčinou alergická reakcia, kruhy pod očami sú sprievodným príznakom upchatého nosa, začervenaných a slziacich očí a častého kýchania.

Zmena jedálnička

Nezdravé stravovanie v podobe nadmerného príjmu sodíka v slaných pokrmoch vedie k zavodneniu organizmu, čo sa prejavuje aj výrazne opuchnutými kruhmi pod očami. Jednoduchým riešením je dôslednejší výber potravín a predovšetkým dôraz je nutné klásť na správny príjem tekutín.

Pri nedostatočnom príjme dochádza k dehydratácii organizmu a pokožky s prejavom tmavých kruhov, avšak naopak nadmerný príjem tekutín spôsobí neschopnosť organizmu vstrebávať prijaté množstvo tekutín, a tak dôjde k zadržiavaniu vody v tele, čo sa takisto môže prejaviť v podobe opuchov pod očami.

Anémia

Pod neestetické kruhy pod očami sa môže podpísať aj nedostatok železa či priamo anémia ako ochorenie, ktoré zväčša postihuje ženy. Doplniť hladinu železa možno pridaním určitých potravín do každodenného jedálnička, medzi ktoré patrí predovšetkým hovädzie, jahňacie a bravčové mäso, vajíčka, strukoviny, špenát, morské plody či tekvicové semiačka.

Zuzana B.