Krokety z pomaly pečeného jahňacieho pliecka, chrenová espuma (pena), veľkonočná baba
4 porcie
- 500 g jahňacieho pleca
- 50 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- 2 ks bobkových listov
- 20 g čerstvej mäty
- 50 g tvrdého syra
- 30 g dijonskej horčice
- 1 vajce
- 100 g panko strúhanky
- 40 g ryžovej múky
Chrenová espuma (pena):
- 50 g čerstvého chrenu
- 0,5 l šľahačky 33%
- 100 g kyslej smotany
- soľ, korenie
- 1 ks citrónu
- 4 pl želatíny
- 30 g hnedého cukru
Veľkonočná baba:
- 200 g údeného br. pliecka
- 200 g rožkov alebo žemlí, môžu byť aj tmavé celozrnné
- 100 g kuracej pečene
- 100 g cibule
- 4 vajcia
- 50 g bravčovej masti
- 1 pl horčice
- soľ, korenie
- 5 g petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
- 20 g krupice
Postup Jahňacie krokety:
Do plechu dáme jahňacie pliecko, osolíme, okoreníme, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, celý cesnak, bobkový list, podlejeme vodou a pečieme do mäkka pri teplote 150 C cca 2–3 hod. zakryté alobalom a podliate vodou.
Po upečení mäso natrháme na rillettes (vlásočnice), mierne presekáme, pridáme dijonskú horčicu, nastrúhaný syr, trochu panka strúhanky a upečenú cibuľu a cesnak, vajce a vytvoríme krokety, ktoré potom obaľujeme v ryžovej múke, vajci a panko strúhanke - vypražíme v oleji.
Chrenová espuma (pena):
Do hrnca dáme zohriať šľahačku, pridáme nastrúhaný chren, namočenú želatínu
ochutíme soľou, korením, citrónom a cukrom, rozmixujeme a
prepasírujeme cez jemné sitko a dáme do šľahačkovej fľaše.
Veľkonočná baba:
Na masti urestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, cesnak a kuraciu
pečeň, pridáme na kocky nakrájané údené pliecko, ochutíme, soľou, korením, horčicou, vňaťou a primiešame k nakrájanému pečivu, pridáme žĺtka a vyšľahaný sneh z bielkov, premiešame, vymastíme plech masťou, posypeme krupicou a pridáme zmes. Pečieme v rúre 180 C cca 45 min.
Servírovanie:
Chrenová pena, na ňu položíme kroketu a z druhej strany obdĺžnik veľkonočnej baby.