Krevetový silvestrovský koláč
Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na náplň:
300 g mrazených kreviet
100 g jarnej cibuľky
3 vajcia
150 g kyslej smotany
1 zarovnaná PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
1 PL kečupu
3 PL mlieka
1 zarovnaná KL soli
Na cesto:
300 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
1 vajce
200 g strúhaného syra (napr. Gouda)
125 ml mlieka
100 ml oleja
2 PL mrazenej zmesi sekaných byliniek
2 PL hladkej múky
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
elektrický ručný šľahač
formičky na vykrajovanie (Ø 4 cm)
Príprava:
1. Na prípravu náplne necháme krevety rozmraziť.
2. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím. Pridáme soľ, vajce, syr, mlieko a olej a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť.
3. Cibuľku umyjeme, nakrájame na malé krúžky a vložíme do misy. Pridáme vajcia, kyslú smotanu, škrob, kečup, mlieko a soľ a metličkou vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame krevety.
4. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a ¾ cesta vložíme do vymastenej formy. Cesto roztiahneme po dne a okrajoch formy a dobre pritlačíme. Na cesto nalejeme náplň. Zvyšné cesto premiesime s bylinkami a múkou a vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm. Formičkou vykrájame rôzne tvary, ktoré rozložíme na koláč. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 45 minút
5. Koláč necháme vychladnúť. Do podávania uschovávame v chladničke.
TIP: Krevety môžeme nahradiť krabími tyčinkami.