Krémová batátová polievka

Krémová batátová polievka

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké batáty (sladké zemiaky)

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 mrkva

  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)

  • 200 ml kokosového mlieka

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra (voliteľné)

  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného zázvoru

  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Ošúpte batáty a nakrájajte ich na kocky. Očistite mrkvu a nakrájajte ju na kolieska. Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nakrájajte.

  2. Orestovanie: V hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte ich do zlatista (asi 2-3 minúty).

  3. Pridanie batátov a mrkvy: Do hrnca pridajte nakrájané batáty a mrkvu. Krátko ich orestujte, asi 3 minúty.

  4. Varenie: Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte soľ, čierne korenie, koriander a zázvor. Priveďte k varu a varte na miernom ohni asi 15-20 minút, kým batáty a mrkva nezmäknú.

  5. Mixovanie: Po uvarení ingrediencií polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka, aby vznikla jemná krémová konzistencia.

  6. Pridanie kokosového mlieka: Do rozmixovanej polievky pridajte kokosové mlieko, premiešajte a nechajte polievku na miernom ohni ešte 5 minút prehriať.

  7. Dochutenie: Ochutnajte polievku a podľa potreby dosoľte alebo dokoreňte.

  8. Servírovanie: Podávajte horúcu polievku, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj so zľahka opraženými semiačkami alebo croutonmi.

Pre inšpiráciu:

Zdroj foto: Freepik