
Krémová batátová polievka
Ingrediencie:
-
2 stredne veľké batáty (sladké zemiaky)
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 mrkva
-
1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
-
200 ml kokosového mlieka
-
2 polievkové lyžice olivového oleja
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
-
1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra (voliteľné)
-
1/2 čajovej lyžičky sušeného zázvoru
-
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Ošúpte batáty a nakrájajte ich na kocky. Očistite mrkvu a nakrájajte ju na kolieska. Cibuľu a cesnak olúpte a jemne nakrájajte.
-
Orestovanie: V hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte ich do zlatista (asi 2-3 minúty).
-
Pridanie batátov a mrkvy: Do hrnca pridajte nakrájané batáty a mrkvu. Krátko ich orestujte, asi 3 minúty.
-
Varenie: Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte soľ, čierne korenie, koriander a zázvor. Priveďte k varu a varte na miernom ohni asi 15-20 minút, kým batáty a mrkva nezmäknú.
-
Mixovanie: Po uvarení ingrediencií polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka, aby vznikla jemná krémová konzistencia.
-
Pridanie kokosového mlieka: Do rozmixovanej polievky pridajte kokosové mlieko, premiešajte a nechajte polievku na miernom ohni ešte 5 minút prehriať.
-
Dochutenie: Ochutnajte polievku a podľa potreby dosoľte alebo dokoreňte.
-
Servírovanie: Podávajte horúcu polievku, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj so zľahka opraženými semiačkami alebo croutonmi.
Pre inšpiráciu:
Zdroj foto: Freepik