Kráľovský koláč s plnenými pečenými jablkami

Náročnosť: 2 bábovky
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 15 + 70 minút

Prísady:

Na náplň:

  • 200 g sušených sliviek
  • 4 PL rumu
  • 1 zarovnaná KL mletej škorice
  • 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g)
  • 2 vrchovaté PL cukru
  • 750 ml smotany na šľahanie
  • 12 malých jabĺk

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce

Na ozdobenie:
50 g mandľových plátkov

Ešte potrebujeme:
Tortovú formu (Ø 26 cm)
vykrajovač jadrovníkov

Príprava:

  • 1. Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky. Pridáme rum a škoricu, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať.
  • 2. Zo Zlatého klasu uvaríme krém podľa návodu na obale s cukrom a 750 ml smotany. Za občasného premiešania krém necháme vychladnúť. Jablká olúpeme a pomocou vykrajovača jadrovníkov odstránime jadrovníky.
  • 3. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Viac ako polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 15 minút

  • 4. Korpus necháme vychladnúť. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dlhší valček a rukou pritlačíme k okraju formy tak, aby sme vytvorili okraj vysoký asi 4 cm.
  • 5. Jablká naukladáme vedľa seba na korpus a naplníme slivkami. Medzi jablká nanesieme krém a povrch ozdobíme plátkami mandlí. Vložíme do rúry a dopečieme pri teplote uvedenej v bode 3.

Doba pečenia: asi 70 minút

  • 6. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Neodolateľný!