Kraj slivkových samôt – Karmina

(zahorackenovinky.sk)

Karmina - zabíjačková hostina

Kopaničiarsky kraj ponúka:
- zabíjačkovéšpeciality podľa tradičných receptov
- pravidelné aktivity v reštauráciách a penziónoch zamerané na kopaničiarsku kuchyňu
- svojskúľudovú kultúru

Kuchyňa kopaničiarskeho kraja je silne zakotvená v jeho histórii a kultúre recepty a techniku varenia si obyvatelia kraja predávali z generácie na generáciu.

Základom ich stravy boli produkty, ktoré si sami dorobili. Varili podľa ročných období väčšinou z čerstvých surovín. Denne bol k dispozícii domáci chlieb, ktorý sa piekol vo vlastnej peci, prevažne z ražnej alebo jačmennej múky. Chlieb nikdy nemohol chýbať i preto, že sa podával k väčšine jedál.

Husté polievky, omáčky, kombinácie jedál z múky a zeleniny a ovocia boli každodenným pokrmom. Jedlá sa často pripravovali i z mlieka, strukovín, zemiakov, kapusty.

Veľký podiel mali jedlá z ovocia, či už z čerstvého alebo sušeného.

Mäso sa konzumovalo striedmo najmä bravčové, hovädzie, baranie a hydina.

Významné rodinné udalosti, sviatky a domáca zabíjačka však boli príležitosťami, pri ktorých bol stôl bohatší.

S príchodom zimy nastal čas zabíjačiek a zabíjačkovej hostiny zvanej Karmina.

Zdroj: Občianske združenie Penzióny Pod Bradlom
Foto: Dušan Havran