Kraj slivkových samôt – Karmina
Karmina - zabíjačková hostina
Kopaničiarsky kraj ponúka:
- zabíjačkové špeciality podľa tradičných receptov
- pravidelné aktivity v reštauráciách a penziónoch zamerané na kopaničiarsku kuchyňu
- svojskú ľudovú kultúru
Kuchyňa kopaničiarskeho kraja je silne zakotvená v jeho histórii a kultúre recepty a techniku varenia si obyvatelia kraja predávali z generácie na generáciu.
Základom ich stravy boli produkty, ktoré si sami dorobili. Varili podľa ročných období väčšinou z čerstvých surovín. Denne bol k dispozícii domáci chlieb, ktorý sa piekol vo vlastnej peci, prevažne z ražnej alebo jačmennej múky. Chlieb nikdy nemohol chýbať i preto, že sa podával k väčšine jedál.
Husté polievky, omáčky, kombinácie jedál z múky a zeleniny a ovocia boli každodenným pokrmom. Jedlá sa často pripravovali i z mlieka, strukovín, zemiakov, kapusty. Veľký podiel mali jedlá z ovocia, či už z čerstvého alebo sušeného.
Mäso sa konzumovalo striedmo najmä bravčové, hovädzie, baranie a hydina.
Významné rodinné udalosti, sviatky a domáca zabíjačka však boli príležitosťami, pri ktorých bol stôl bohatší.
S príchodom zimy nastal čas zabíjačiek a zabíjačkovej hostiny zvanej Karmina.
Zdroj: Občianske združenie Penzióny Pod Bradlom
Foto: Dušan Havran