Kožné problémy môžu byť len estetické, ale aj závažnejšie

Rôzne dermatologické problémy môžeme vo všeobecnosti rozdeliť na čisto estetické a na také, ktoré môžu mať vážnejšie zdravotné následky. Samozrejme, nie vždy je táto hranica jednoznačná. Uveďme si pár príkladov.

Rozšírené cievky sú hlavne o estetike

Za estetický problém môžeme považovať rozšírené cievky na tvári, hrudníku, či nohách. Neskôr môžu splynúť dohromady, ale stále ide hlavne o to, že nevyzerajú príliš vábne. Na ich výskyt má vplyv starnutie kože, preto sa zvyčajne objavujú až po 40-ke, ale svoj vplyv má aj slnečné žiarenie, preto sa u niekoho môžu rozšírené cievky objaviť už po 20-ke.

Dajú sa však účinne odstrániť. Na odstránenie cievok sa používajú 2 druhy prístrojov. Pokiaľ ide o cievky hrúbky 0,4 – 1,4 mm na ich odstránenie sa používa špeciálny cievny laser. Rozšírená cievka je jeho pôsobením zničená bez porušenia pokožky. Organizmus ju potom prirodzene vstrebe.

Bradavice môžu byť neškodné, ale aj veľmi nebezpečné

K dermatologickým problémom, ktoré síce môžu, ale nemusia byť len estetické, patria bradavice. Väčšina ich je naozaj len o estetike. Ak sú však na nevhodnom mieste, môžu prekážať napríklad pri písaní alebo pri chôdzi. Závažnejšie sú však bradavice, ktoré môžu byť predchodcami závažných ochorení, napríklad takzvané onkogénne-pozitívne genitálne bradavice. Preto by ste si mali dať každú bradavicu odborne skontrolovať.

Čo sa odstraňovania bradavíc týka, najčastejšie sa používa odstraňovanie tekutým dusíkom, takzvaná kryoterapia. Tkanivo bradavice sa zmrazí na teplotu hlboko pod nulou. Problémom je potreba opakovanej aplikácie tekutého dusíka a aj bolestivosť zákroku.

Modernejší spôsob je použite lasera. Buď sa ním bradavica vyreže (CO2 laserová excízia) alebo sa jej tkanivo vypáli (evaporácia laserom). Takto je možné problém s bradavicou vyriešiť počas jediného zákroku a keďže sa vykonáva po lokálnom znecitlivený, pre pacienta je použite lasera bezbolestné.