Koreniny, ktoré zahrejú a podporia zdravie

Počas zimy zahreje nielen teplé oblečenie, ale aj chutné a voňavé koreniny. Ktoré sú tie pravé?

  • Škorica

Jednou z najvďačnejších a najchutnejších korenín s množstvom pozitívnych účinkov na zdravie a psychiku, je škorica. Samozrejme, má aj schopnosť zahriať organizmus zvnútra. Škorica má antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky, drží na uzde hladinu krvného cukru i tlaku, prospieva mozgu a je prevenciou demencie.

  • Zázvor

Šálka zázvorového čaju či zázvorové sušienky sú v zime na nezaplatenie. Stačí niekoľko dúškov príjemne teplého zázvorového čaju a človek sa hneď cíti lepšie. Navyše zázvor prináša úľavu od tráviacich ťažkostí, nadúvania a plynatosti. Samozrejme, má výborné protizápalové vlastnosti, čo pomôže pri bolesti hrdla či ochoreniach dýchacieho aparátu.
 
Zdroj: pixabay.com

  • Čili

Sterilizované čili papričky alebo kvalitná čili pasta by nemali chýbať ani vo vašej domácnosti. Čili dokáže organizmus zahriať, je bohaté na vitamín C i antioxidanty, čiže posilňuje imunitu a je prevenciou viacerých chronických ochorení, vrátane rakoviny či demencie. Navyše čili papričky robia odolnejšími aj sliznice dýchacích ciest, ktoré potom lepšie zvládajú nápor vírusov a baktérií.

  • Klinčeky

Klinčeky si väčšinou spájame s prípravou vareného vína. Avšak ich využitie je oveľa širšie. Disponujú protizápalovými vlastnosťami a predstavujú prevenciu pred takými ochoreniami, ako je rakovina. Okrem toho zmierňujú bolesť zubov, podieľajú sa na stabilizácii krvného cukru a sú na nezaplatenie pri respiračných ochoreniach. Pri nachladnutí, kašli či bronchitíde sa oplatí pripraviť čaj z tejto koreniny.
 
Zdroj: pixabay.com

  • Badián

Badián sa označuje najmä ako vianočná korenina, ktorá dochutí vianočné medovníky a príjemne organizmus zahreje. Jednou z hlavných predností badiánu je to, že má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Určite po tejto korenine siahnite v čase chrípky či nachladnutia, pretože obsahuje kyselinu shikimovú a kvercetín, ktoré nakopnú imunitu.

  • Vanilka

Zahrievajúce vlastnosti na ľudský organizmus má aj vanilka. Táto aromatická korenina disponuje aj množstvom fyzických či psychických benefitov. Spája sa, napríklad so zmiernením depresie či úzkosti. Má protizápalové vlastnosti a prospieva srdcu. Siahnite po nej aj v čase chrípky či prechladnutia. Vďaka protizápalovým i antibakteriálnym účinkom zmierňuje bolesť hrdla i nepríjemný kašeľ. V neposlednom rade stimuluje trávenie.

Mirka