Koreniny a bylinky, ktoré pomôžu s redukciou hmotnosti

Nechce sa vám chudnúť a jesť zdravšie potraviny, pretože považujete zdravú stravu za nudnú a bez chuti? V tom prípade by ste sa mali naučiť využívať pri dochucovaní pokrmov správne bylinky a koreniny – jedlám dodajú chuť a pomáhajú aj pri redukcii hmotnosti. Ktoré sú tie správne?

Kurkuma

Existuje viacero štúdií, podľa ktorých pomáha kurkuma spaľovať tuk. Jednu z nich urobili vedci z Tuftsovej univerzity na zvieratách – myši, ktorým podávali kurkumín (hlavná zložka kurkumy), stratili viac tuku ako tie, ktoré mali rovnakú stravu, ale bez kurkumínu. Okrem toho kurkuma pomáha pri tráviacich ťažkostiach, hlavne tých, ktoré súvisia so žlčníkom. Takisto chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
 

  • Štipľavo-horká chuť kurkumy sa hodí do indických jedál, ryžových rezancov, omáčok či majonéz. Používa sa však aj na dochutenie rýb, hydiny či pokrmov z vajíčok.

Rasca

Rasca je u nás bežnou koreninou, no nie všetci si uvedomujeme jej pozitívne účinky na zdravie. Podľa jednej zo štúdií už jedna čajová lyžička denne, skonzumovaná spolu s jedlom, pomohla ženám s nadváhou spáliť trikrát viac telesného tuku. Navyše pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, pomôže pri kolikách i nadúvaní. Pravidelná konzumácia rasce tiež prispieva k prevencii cukrovky.
 

  • Rasca sa hodí do širokej škály pokrmov. Môžeme ju použiť na dochutenie chleba a pečiva, zemiakov, kapusty, rozličných polievok a podobne.


Čierne korenie

Aj táto korenina je v našich kuchyniach pomerne často zastúpená a užitočná nielen pre zdravie, ale aj pri získavaní štíhlej postavy – vraj zabraňuje tvorbe nových tukových buniek. Čierne korenie má diuretické účinky, pomáha pri nadúvaní a má protizápalové vlastnosti.

  • Čierne korenie je stvorené na dochutenie polievok, mies, šalátov, omáčok, marinád a mnoho ďalších jedál.

Škorica

Sladkasto-drevitá aróma škorice sa hodí najmä do sladkých pokrmov. Aj táto korenina má priaznivé účinky na organizmus nielen pri chudnutí. Pravidelná konzumácia škorice totižto stabilizuje hladinu krvného cukru, čím zabraňuje nielen vzniku cukrovky, ale aj nežiaducemu prejedaniu. Takisto je bojovníčkou proti nadúvaniu, je pomocníčkou pri znižovaní horúčky a vo forme kloktadla eliminuje zápal ďasien.
 

  • Výborne sa hodí ku pokrmom, ktoré obsahujú jabĺčka či hrušky. Samozrejmosťou je jej použitie do koláčov a dezertov.

Cesnak

Cesnak sa spája hlavne s protizápalovými vlastnosťami, avšak fytochemické látky, ktoré obsahuje, sa dávajú do súvislosti aj s elimináciou tukových zásob. Pomáha i pri ochoreniach dýchacieho aparátu, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Cesnak je najlepšie používať čerstvý, avšak dostupný je aj v sušenej forme.
 

  • Cesnak možno pridať do mnohých pokrmov v studenej i teplej kuchyni.


-w-