KOPOR VOŇAVÝ - ANETHUM GRAVEOLENS
Kôpor voňavý pochádza z južnej Európy. I keď je jeho spotreba malá, je veľmi dôležitou koreninou pre konzervárenský priemysel a pri príprave mnohých jedál. Vhodný je do pokrmov, ktoré sa pripravujú z mlieka alebo smotany. Používa sa pri nakladaní uhoriek a fazuľky, pretože má veľmi aromatickú vôňu a chuť. Kôpor obsahuje ochranné látky, najmä fosfor, vitamíny A a C, ľahko sa uchováva v suchom stave, veľmi vhodné je aj uskladňovanie kôpru v polyetylénových vrecúškach v chladničkách. Zabraňujeme tu nadmernému odparovaniu, pretože polyetylén neprepúšťa vodu. Takto sa kôpor uchováva v čerstvom stave. Kôpor je jednoročná 100 až 150 cm vysoká rastlina, rastie v každej pôde, ale v suchej piesočnatej sú rastliny nízke a skoro žltnú. Najvhodnejšie sú hlinité a mierne vlhké pôdy. Semeno sa vysieva priamo na záhony v apríli. Seje a pestuje sa spolu s koreňovou alebo listovou zeleninou. Kôpor sa zberá o 4 - 6 týždňov po vzídení. Pre jeho krátke vegetačné obdobie sa môže vysievať aj viackrát do roka. Z hľadiska spotreby sa rozlišuje kôpor vňaťový a stonkový. Pri vňaťovom kôpre sa zberajú celé rastliny asi 15 cm vysoké, bez kvetov. Pri stonkovom kôpri sa zberajú celé rastliny až v čase voskovej zrelosti semena, pokial' majú ešte zelené listy. Zberajú sa bez koreňov a väčšinou sa spracovávajú na silicu. Pri pestovaní kôpru na semeno sa zberajú rastliny koncom júla hneď, ako semeno zhnedne, lebo sa ľahko vysemeňuje. V budúcom roku by totiž zaburinil celú záhradu. Jediná povolená odroda u nás je Pražský jemný.
KATARíNA KETTMANOVÁ