Kontrast v kúpeľni ako dizajnový aj funkčný prvok

Moderná technológia v kúpeľni v štýle retro, prírodné materiály v kombinácii s industriálnymi prvkami, nebesky biela keramika spolu s čiernymi batériami a mnohé ďalšie. Na prvý pohľad zdanlivo nesúrodé prvky môžu v kúpeľni vytvárať príjemný kontrast, ktorý dodá kúpeľni jedinečný charakter. Ako ich vhodne kombinovať, aby ste v kúpeľni nevytvorili chaos, ale esteticky príťažlivý a súčasne funkčný priestor?

Či už premýšľate nad kúpeľňou, kuchyňou, obývacou izbou alebo akoukoľvek ďalšou miestnosťou vo vašom dome alebo byte, myslite na to, že by mal byť interiér nielen funkčný, ale aj esteticky príjemný a mal by odrážať vás a váš životný štýl. „Interiérový dizajn má svoje pravidlá, na ktoré je dobré myslieť, aby vznikol vizuálne ucelený priestor. Je ale aj o kreativite, hravosti a posúvaní hraníc. Občas je dobré narušiť zaužívané konvencie a urobiť krok nečakaným smerom. Stávka na drobné kontrasty je toho dobrým príkladom. Pokiaľ zvolíte správne, môže malý nesúlad v konečnom výsledku priniesť perfektnú dizajnovú aj funkčnú harmóniu“ vysvetľuje Iva Šedivá, vedúca komunikácie spoločnosti Laufen SK a CZ, pod ktorou spadá aj česká značka JIKA.

Farebné kontrasty

Nestarnúca séria Jika Lyra v interiéri s pôsobivou farebnou kombináciou. Séria vyniká jednoduchým nadčasovým dizajnom, vďaka čomu ladí aj s výraznými farbami v interiéri.

Kombinácia svetlých a tmavých farieb je nadčasovou klasikou. Umývadlová skrinka Pure značky JIKA sa stane neprehliadnuteľnou dominantou každej kúpeľne. Súčasne prináša praktické riešenie.

Farebné doplnky v kontrastných farbách perfektne oživia každý interiér a dodajú mu patričný šmrnc. Minimalistickú sériu Cubito Pure značky JIKA je možné zladiť s rôznorodými doplnkami a jednoducho tak môžete premieňať svoj interiér.

S farbami sa v kúpeľni dá pracovať mnohými spôsobmi a umožňujú popustiť uzdu fantázii. Správne použitie farebných kontrastov pritom môže priestor oživiť a dodať mu dynamiku. „S farbami sa dá naozaj vyhrať a kontrast môžete vytvoriť mnohými rôznymi spôsobmi, či už sa rozhodnete skombinovať dve výrazné farby, alebo naopak zvoliť monochromatický základ, ktorý oživíte farebnými detailmi v podobe doplnkov, alebo napríklad kombinovaním studených a teplých farieb,“ vysvetľuje Iva Šedivá . Je ale dôležité dať pozor, aby ste svoju voľbu neprekombinovali a namiesto sofistikovaného kontrastu nevznikol nechcený farebný gýč. Vždy zvážte aj priestor, s akým pracujete, a celkový štýl kúpeľne a vybraného vybavenia.

Kombinácia lesklých a matných povrchov

Pri navrhovaní interiéru si pozornosť zaslúži aj štruktúra a povrch kúpeľňového vybavenia od obkladov a dlažby, cez sanitárnu keramiku, nábytok, batérie, až po drobné doplnky. Na prvý pohľad možno menej viditeľný, ale o to viac premyslený kontrast totiž môže vytvárať aj kombinácie lesklých a matných povrchov. Zatiaľ čo lesklé povrchy pôsobia sviežo a odrážajú svetlo, čo pri väčších plochách môže prispievať k optickému zväčšeniu a prejasneniu interiéru, matné dodávajú hĺbku, pôsobia hebko a prispievajú tak k upokojujúcej a harmonickej atmosfére. „Matné povrchy sa dnes navyše využívajú aj na vybavenie, kde to predtým nebolo zvykom. K dispozícii sú aj batérie v matnom prevedení alebo napríklad umývadlá či WC, a to navyše v rôznych farebných variantoch,“ dopĺňa Iva Šedivá.

Prírodné materiály v spojení s modernými prvkami

Využite prírodné materiály aj v priestoroch, kde by ste ich úplne nečakali – napríklad v interiéroch zariadených v industriálnom štýle. Vyhrať sa ale môžete aj naopak, doplnky z futuristických materiálov či moderné prvky môžete umiestniť do kúpeľní, ktoré sú navrhnuté primárne v súlade s prírodou. Kúzlo je v detailoch a nečakaný kontrast v podobe prírodných a umelých materiálov upúta na prvý pohľad.

Tradícia ruka v ruke s inovatívnymi technológiami

Moderné technológie prenikajú aj do kúpeľňového sveta, kde prispievajú k vyššiemu komfortu, ale aj udržateľnosti a šetrnosti v zaobchádzaní s vodou a energiami. Inteligentné zrkadlá, batérie s úspornými technológiami alebo pokročilé toalety uľahčia každodenné fungovanie celej rodine. Inovácií sa vo svojej kúpeľni nemusíte vzdávať ani v momente, keď ste sa rozhodli pre kúpeľňu v tradičnom alebo vintage štýle. „Kúpeľňové produkty s inovatívnymi riešeniami sú v ponuke v celom rade designov a môžu tak vhodne doplniť rôznorodé priestory. Ich obrovským benefitom je funkčnosť, či už ide o pohodlie alebo šetrnosť,“ uvádza Iva Šedivá.