Konopný olej proti vysokému cholesterolu, pre krásnu pleť a celkovú pohodu

Hlavným pozitívom konopného oleja je bohatý obsah omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Najnovšie výskumy naznačujú, že ich nedostatok môže súvisieť s narastajúcim počtom obéznych. Prínosov konopného oleja pre zdravie, ale aj krásu je však oveľa viac. Tu ich máte!

Hoci si najčastejšie konope (Cannabis sativa) spájame s marihuanou, za studena lisovaný konopný olej nemá s ňou absolútne nič spoločné. Naopak, je pre zdravie výnimočne prospešný. Pomáha udržovať na uzde cholesterol a krvný tlak, zlepšuje koncentráciu, podporuje plodnosť, znižuje zápaly a opuchy, prospieva pleti i vlasom... a svojou chuťou pripomína orechy. Vaše chuťové poháriky ho ocenia najmä v studenej kuchyni pri výrobe šalátov či nátierok.

Esenciálne kyseliny a ďalšie živiny pre zdravie

Konopný olej je jednotkou v obsahu zdravých polynenasýtených tukov, ktoré podporujú činnosť metabolizmu (a pomáhajú chudnúť). Ich celkové zastúpenie je asi 80 percent, pričom zhruba 50 až 60 percent patrí kyseline linolovej (omega-6) a 20 až 30% kyseline alfa-linolénovej (omega-3).

Čo sa deje, ak v organizme esenciálne kyseliny chýbajú? Nedostatok zdravých tukov v našej strave vedie ku kardiovaskulárnym chorobám, mŕtvici, artritíde, suchej pokožke, spomaleniu metabolizmu, vypadávaniu vlasov, horšiemu hojeniu rán a hormonálnej nerovnováhe. Hormonálnymi výkyvmi trpíme v období menštruácie, tehotenstva a menopauzy. Nepríjemným príznakom (ktorými v nejednom prípade trápime i svoje okolie) sa možno vyhnúť práve konzumáciou nenasýtených mastných kyselín. Zaujímavosťou je, že dostatok omega-3 mastných kyselín preukázateľne zvyšuje inteligenciu. Skvelou správou je, že už polievková lyžica tohto oleja pokryje dennú dávku esenciálnych kyselín.

Zelená farba napovedá, že v oleji je zastúpený chlorofyl, ktorý disponuje protizápalovými, antibakteriálnymi a detoxikačnými účinkami. Hlavnou prednosťou sú však vitamín E a fytosteroly. Vitamín E, jeden z významných antioxidantov, je zastúpený vo forme gama-tokoferolu, ktorý je oveľa účinnejší ako bežne sa vyskytujúci alfa-tokoferol. Fytosteroly sú bojovníkmi proti vysokej hladine cholesterolu v krvi. Fungujú tak, že „zlý“ cholesterol jednoducho nahradia. Vďaka svojmu zloženiu má konopný olej mnoho pozitív. Ktoré sú to?

Predchádzajte kardiovaskulárnym chorobám...

Cholesterol je primárnou príčinou vzniku krvných zrazenín, teda infarktu a mŕtvice. Vysoký obsah zdravých tukov znižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Za tento účinok sú zodpovedné už spomínané fytosteroly, ktoré dokážu substitúciou ľahko a pomerne rýchlo zrovnať nepriaznivú hladinu „zlého“ cholesterolu. Tým pádom je konopný olej prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.

Stop bolesti pri artritíde!

Zápalové ochorenia kĺbov patria k bolestivým. Konopný olej disponuje významnými protizápalovými účinkami a zmierňuje nepríjemnú bolesť a opuchy, ktoré sprevádzajú artritídu.


Kožné problémy a mladší vzhľad pokožky

Konzumácia konopného oleja prospieva aj pokožke najmä vďaka esenciálnym kyselinám a hlavne vysokému obsahu metabolidu omega-6 GLA (kyselina gama-linolénová) a vitamínu E. Pleť je hebkejšia a s menším počtom vrások. Pokiaľ máte problém s kožnými chorobami, ako ekzém, akné, rozličné vyrážky, lupiny alebo ste pokožku nadmerne vystavovali slnku, konopný olej vám bude nápomocný aj pri použití zvonka. O výnimočnosti oleja z konopných semien sa presvedčili aj fínski vedci, ktorí olej podávali počas 20 týždňov pacientom s atopickou dermatitídou. Zistili, že olej podporuje imunitný systém a znižuje príznaky ako suchosť a svrbenie.
Stravujete sa nezdravo? Konopný olej je aj pre vás!

Odborníci zdôrazňujú dôležitosť zdravej, a teda hlavne prirodzenej stravy. Priemyselne spracované potraviny (s množstvom nasýtených tukov, trans tukov, cukrov, konzervačných látok, ochucovadiel) vedú k nadváhe, obezite a civilizačným ochoreniam. Jedným z podstatných dôvodov zdravotných problémov je aj alarmujúco nízky príjem životne dôležitých polynenasýtených mastných kyselín a ich správna kombinácia. Konopný olej obsahuje ideálny pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín, čo je aktuálne 2 až 3 : 1. Pričom v ostatných rastlinných olejoch výrazne prevažujú omega-6 kyseliny, čo môže byť dôvodom ku vzniku civilizačných ochorení.
Konopný olej sa odporúča aj v nasledovných prípadoch:

Okrem posilnenia imunity, prevencie proti kardiovaskulárnym a zápalovým chorobám má konopný olej, odporúčaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou, tieto pozitívne účinky:

- Je prevenciou nadváhy a obezity, pretože je bohatý na zdravé tuky.
- Pomáha pri liečbe depresívnych porúch, znižuje únavu, navodzuje pocity pohody a dodáva energiu.
- Ovplyvňuje vývoj a činnosť mozgu, teda je dôležitý aj pre deti.
- Pokusy na zvieratách naznačujú, že konopný olej by mohol byť užitočný aj pri liečbe rakoviny.
- Je pomocníkom pri predmenštruačnom syndróme (vďaka vysokému obsahu GLA), pretože kladne ovplyvňuje     hormonálnu rovnováhu.
- Podporuje činnosť pečene a detoxikuje.

Zdroj: http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/konopny-olej-proti-vysokemu-cholesterolu-pre-kr