Konečná teória Stephena Hawkinga. O pôvode času

Novinka O pôvode času prináša jedinečnú novú víziu zrodu vesmíru, ktorá zásadne zmení spôsob, akým uvažujeme o našom mieste v ňom, a zároveň je dedičstvom intelektuálneho génia a odborníka na vesmír Stephena Hawkinga.

Prečo je vesmír taký, aký je?
Ako sa to všetko začalo?
Ako sa to môže skončiť?

Azda najpálčivejšia otázka, na ktorú sa Stephen Hawking počas svojho výnimočného života snažil odpovedať, znela: Ako to, že vo vesmíre vznikli také dokonalé podmienky pre život?

Thomas Hertog je medzinárodne uznávaný belgický kozmológ a profesor teoretickej fyziky na univerzite v Leuvene. Bol jedným z najbližších spolupracovníkov, kolegov a priateľov svetoznámeho fyzika Stephena Hawkinga – geniálneho mysliteľa našich čias, ktorý napriek svojmu paralyzovanému telu postihnutému amyotrofickou laterálnou sklerózou žil slobodne a naplno. Na sklonku svojho života požiadal Thomasa Hertoga, aby napísal novú knihu – knihu, ktorá svetu predostrie ich najnovšiu prelomovú teóriu o pôvode času a zodpovie nevyriešené otázky, prečo je vesmír taký, aký je, ako sa to všetko začalo a ako sa to môže skončiť.

Stephen Hawking pokojne sedel za stolom, umiestneným priamo oproti vchodu. Hlavu, pre jeho telo príliš ťažkú na to, aby ju udržal rovno, podopierala opierka na invalidnom vozíku. Stephen pomaly zdvihol oči a pozdravil ma prívetivým úsmevom, vyzeralo to, akoby na mňa celý čas čakal.

Thomas Hertog aj Stephen Hawking skúmali tento problém dvadsať rokov, nahliadli do kvantovej fyziky kozmických hologramov a objavili hlbšiu úroveň evolúcie, v ktorej sa samotné zákony fyziky transformujú a zjednodušujú, až sa častice, sily a dokonca aj čas vytratia. Nové zistenia im pomohli pochopiť, že fyzikálne zákony nie sú nemenné, naopak, rodia sa a rozvíjajú sa spolu s vesmírom, ktorý riadia.

Rozsiahla kniha O pôvode času poskytuje zrozumiteľný prehľad toho, čo už o kozmológii vieme, a prináša aj odvážne nápady, ako vykročiť do neznáma. Prekvapivé, úžasné, fantastické, a predsa skutočné informácie, ktoré úplne zmenia náš pohľad na vesmír a na naše miesto v ňom.

„Táto kniha veľmi zrozumiteľne vysvetľuje záverečnú teóriu Stephena Hawkinga. Thomas Hertog, jeden z jeho najbližších kolegov, vykresľuje Hawkinga nielen ako geniálneho fyzika, ale aj ako úžasne odhodlaného človeka,“ povedal Graham Farmelo, autor knihy The Strangest Man.