Kompletný sprievodca benefitmi zdravotného poistenia pre dôchodcov

Po všetkých tých rokoch tvrdej práce si konečne zaslúžite ničím nerušený odpočinok. Ak ste dosiahli dôchodkový vek, otvára sa vám svet nekonečných možností. Dôchodok môže byť nový začiatok. Môžete sa venovať novým aktivitám, spoznávať nových ľudí a skúšať nové veci. Je to príležitosť prehodnotiť svoje priority a žiť život podľa seba.

Môžete cestovať, venovať sa koníčkom, tráviť čas s rodinou a priateľmi, učiť sa nové veci alebo jednoducho relaxovať a užívať si život. Užívajte si ho naplno s rôznymi zdravotnými benefitmi, na ktoré – ako dôchodca – máte nárok zo zdravotného poistenia.

Čo je zdravotné poistenie?

Zdravotné poistenie je poistenie osôb slúžiace na zabezpečenie potrebnej zdravotnej liečebno-preventívnej starostlivosti, zdravotnej starostlivosti pri ťažkom zdravotnom postihnutí, prípadne osobitnej zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku funguje systém verejného zdravotného poistenia a individuálneho (komerčného) zdravotného poistenia.

Do systému verejného zdravotného poistenia je zaradený každý občan pri narodení, resp. bábätko s trvalým pobytom na území Slovenska. Od roku 2022 sa dieťa pri narodení automaticky stáva poistencom zdravotnej poisťovne, v ktorej je alebo v čase jeho narodenia bola poistená matka.

V dospelosti si už poisťovňu vyberáte sami. Výber zdravotnej poisťovne v rámci povinného poistenia je dobrovoľný. Na Slovensku v rámci verejného zdravotného poistenia fungujú 3 poisťovne:

  • Všeobecná zdravotná poisťovňa;
  • Union zdravotná poisťovňa;
  • Dôvera zdravotná poisťovňa.

Nárok na zdravotnú starostlivosť z verejného zdravotného poistenia

Na základe verejného zdravotného poistenia a vydaného zdravotného preukazu poistenca máte nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti a úhradu nákladov za ňu.

Poskytovanie zdravotnej starostlivosti zahŕňa širokú škálu služieb, ktoré zabezpečujú celkové zdravie a pohodu jednotlivcov. Okrem základnej zdravotnej starostlivosti, diagnostiky a liečby máte zo zákona nárok napríklad aj na rehabilitačnú liečbu či pobyt v liečebných kúpeľoch.

TIP: Poznáte najlepšie kúpele pre pohybové ústrojenstvo na Slovensku?

Poisťovňa hradí časť alebo celú cenu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ako sú napríklad poplatky za lekára, lieky, hospitalizáciu a zdravotnícke pomôcky. Tieto služby sa dajú rozdeliť do niekoľkých hlavných kategórií:

  1. Prevencia:
    • Preventívne prehliadky: Pravidelné lekárske kontroly na sledovanie zdravotného stavu a prevenciu chorôb.
    • Očkovanie: Ochrana pred infekčnými chorobami prostredníctvom vakcinácie.
    • Výchova v oblasti zdravia: Informovanie verejnosti o zdravom životnom štýle a rizikových faktoroch.
  2. Diagnostika:
    • Laboratórne testy: Krvné testy, testy moču a iné testy na identifikáciu ochorení.
    • Zobrazovacie metódy: Röntgen, CT, MRI, ultrazvuk a iné techniky na vizualizáciu vnútorných orgánov.
    • Klinické vyšetrenia: Fyzikálne vyšetrenia a hodnotenie symptómov lekárom.
  3. Liečba:
    • Medikamentózna liečba: Predpisovanie liekov na liečbu ochorení.
    • Chirurgické zákroky: Operácie, ktorých cieľom je liečba choroby, zranenia alebo vrodených chýb.
    • Terapeutické postupy: Fyzioterapia, ergoterapia a iné metódy na podporu hojenia a obnovy funkcií.
  4. Rehabilitácia:
    • Fyzikálna terapia: Liečebné cvičenia na obnovenie pohyblivosti a sily.
    • Rehabilitačné programy: Programy pre pacientov po úrazoch alebo operáciách za účelom návratu do bežného života.
    • Podporné služby: Pomoc pri adaptácii na život s chronickými chorobami alebo postihnutím.
  5. Ošetrovateľská starostlivosť:
    • Starostlivosť o pacientov v nemocniciach a domácnostiach: Poskytovanie základnej a špecializovanej starostlivosti, vrátane hygieny, výživy a podávania liekov.
    • Podpora pri každodenných aktivitách: Pomoc pri bežných činnostiach, ako sú obliekanie, kúpanie a stravovanie.
  6. Pôrodná asistencia:
    • Predpôrodná starostlivosť: Monitorovanie tehotenstva a príprava na pôrod.
    • Podpora pri pôrode: Asistencia pri pôrode, monitorovanie matky a dieťaťa a poskytovanie fyzickej a emocionálnej podpory.
    • Popôrodná starostlivosť: Starostlivosť o matku a novorodenca po pôrode, vrátane dojčenia a zotavenia.
    •  

Rozsah hradených služieb sa môže meniť v závislosti od typu vášho poistenia a od konkrétnej diagnózy. Niektoré služby, ako napríklad estetická chirurgia alebo stomatologická starostlivosť, nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia.

Rozsah týchto nárokov bližšie definujú dva zákony:

  • Zákon o zdravotnej starostlivosti č. 576/2004 Z. z. : Tento zákon stanovuje všeobecné princípy a pravidlá fungovania systému zdravotnej starostlivosti na Slovensku.
  • Zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti č. 577/2004 Z. z: Tento zákon konkretizuje, aké typy a rozsah zdravotnej starostlivosti sú hradené z verejného zdravotného poistenia.

Úhrada nákladov za zdravotnú starostlivosť v inom členskom štáte EÚ

Ako poistenec Slovenskej republiky máte v rámci verejného zdravotného poistenia nárok aj na úhradu za zdravotnú starostlivosť poskytnutú v inom členskom štáte EÚ.

Rozsah a podmienky úhrady sa líšia v závislosti od typu zdravotnej starostlivosti. Nárok na zdravotnú starostlivosť máte na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia (EHIC). Pričom ide o potrebnú zdravotnú starostlivosť, ktorú si vyžaduje váš zdravotný stav a ktorú vám musí poskytnúť lekár v inom členskom štáte EÚ. Cieľom je, aby ste sa nemuseli vracať na Slovensko za účelom liečby. Rozsah potrebnej starostlivosti určí váš lekár.

Verejné zdravotné poistenie kryje aj určité úkony a služby, na ktoré vopred získate súhlas poisťovne. Môže ísť o liečbu, ktorá nie je dostupná na Slovensku v primeranej lehote vzhľadom na váš zdravotný stav a vývoj ochorenia, takáto liečba sa na Slovensku nevykonáva, alebo boli vyčerpané všetky možnosti liečby a od liečby v zahraničí sa očakáva zlepšenie vášho stavu alebo zabránenie jeho zhoršenia.

Tu je dobré vedieť, že poisťovňa vám uhradí náklady len v rozsahu, v akom by vám ich uhradila za rovnakú liečbu na Slovensku.

Zľavy na doplatky za lieky

Od januára 2022 bol na Slovensku zavedený systém zliav na lieky pre starobných dôchodcov, invalidných dôchodcov aj pre predčasných starobných dôchodcov. Nárok na odpustenie doplatku máte v prípade, ak váš dôchodok je nižší ako 680 eur za mesiac.

Nárok na odpustenie doplatku sa týka liekov s najnižším doplatkom spomedzi porovnateľných liekov. To znamená, že ak vám bol predpísaný liek od drahšieho výrobcu, bude vám odpustený doplatok za najlacnejší porovnateľný liek od iného výrobcu. Na získanie zľavy nie je nutné predkladať žiadne doklady.

Zároveň tu funguje aj tzv. ochranný limit na doplatky, ktorý pre starobných dôchodcov predstavuje 45 eur za štvrťrok. Čo to pre vás znamená? Ak zaplatíte viac, zdravotná poisťovňa vám automaticky vráti peniaze priamo na váš účet alebo ich pošle poštovou poukážkou na vašu adresu trvalého pobytu.

Do limitu sa počítajú len najlacnejšie lieky na ochorenie, pre ktoré podstupujete liečbu.
Na druhej strane sa doň nezapočítavajú napríklad doplatky za väčšinu antibiotík, ktoré sú určené na jednorazovú akútnu liečbu. Nepreplácajú sa ani rôzne výživové doplnky, doplnky na zvýšenie sexuálneho apetítu a lieky bez predpisu.

Náš tip: Viete, ako si užívať sex aj vo vyššom veku?

Príspevky na zdravotnícke pomôcky

Vozíky, postele, zdvíhacie zariadenia, inzulínové pumpy a ďalšie príslušenstvo môže čiastočne uhradiť zdravotná poisťovňa v prípade, že na ne máte nárok. Ten posúdi váš lekár, v prípade finančne náročnejších pomôcok revízny lekár, ktorý vás zároveň informuje o tom, akú sumu uhradí poisťovňa a koľko si budete musieť na danú pomôcku vyhradiť z vlastného vrecka.

Základné zdravotnícke pomôcky, ako sú vychádzkové palice, barly, načúvacie prístroje, je možné získať aj na predpis. V takom prípade zdravotná poisťovňa uhradí ich plnú sumu.

Ak si však zvolíte pomôcku s pridanými funkciami, napr. barlu so zmäkčenou opierkou, na platbe za ňu sa istou sumou zúčastníte aj vy.

Rehabilitácia

Rehabilitácia je dôležitá pre široké spektrum ľudí, ktorí potrebujú obnoviť svoju schopnosť pohybu a funkčnosti po rôznych druhoch zranení a zdravotných problémov. Používa sa nielen pri dopravných nehodách a športových úrazoch, ale aj pri domácich pádoch.

Okrem fyzických aspektov sa rehabilitácia často zameriava aj na psychickú a emocionálnu stránku, pomáhajúc pacientom zvládať stres a psychologické ťažkosti, ktoré môžu sprevádzať dlhodobé zdravotné problémy.

O tom, či pacient potrebuje rehabilitáciu, rozhoduje ošetrujúci lekár. Ten na základe diagnózy a stavu pacienta posúdi, aký typ a rozsah rehabilitácie je preňho najvhodnejší.

Na Slovensku má pacient v zásade právo slobodnej voľby pri výbere rehabilitačného zariadenia, v ktorom chce absolvovať liečbu hradenú z verejného zdravotného poistenia. To znamená, že si môžete vybrať ľubovoľné zariadenie, ktoré má s vašou zdravotnou poisťovňou uzatvorenú zmluvu o poskytovaní rehabilitačnej starostlivosti. V tomto prípade vám liečbu uhradí poisťovňa.

Ak sa rozhodnete pre zariadenie, s ktorým takúto zmluvu poisťovňa uzatvorenú nemá, liečbu si buď zaplatíte sami (poistenci VšZP) alebo využijete možnosť požiadať svoju poisťovňu o príspevok (poistenci Union a Dôvera).

Kúpeľná starostlivosť

Kúpeľná starostlivosť je na Slovensku súčasťou zdravotnej starostlivosti. Je zameraná nielen na bezprostrednú a následnú kúpeľnú starostlivosť. Na kúpele majú pacienti nárok zo zákona. O tom, či nárok vznikol, rozhodne na základe zdravotného stavu lekár.

Ten vás môže zaradiť medzi vážnejšie prípad (kategória A) alebo medzi menej závažné (kategória B). Návrh na kúpeľnú liečbu potom schvaľujú zdravotné poisťovne spravidla do 30 dní, pokiaľ nie je potrebné doložiť ďalšie doklady. Konkrétne procedúry ale predpisuje lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný efekt.

Do kategórie A patria najmä:

  • onkologické ochorenia do 24 mesiacov od ukončenia komplexnej liečby;
  • stavy po operáciách obehového ústrojenstva;
  • stavy po operáciách tráviaceho ústrojenstva;
  • stavy po operáciách tenkého alebo hrubého čreva;
  • bronchiálna astma;
  • stavy po operáciách dolných ciest dýchacích;
  • niektoré nervové ochorenia (ochrnutie);
  • stavy po operáciách alebo úraze pohybového ústrojenstva;
  • stavy po gynekologických operáciách;
  • kožné ochorenia (psoriáza, stavy po popáleninách);
  • nervovosvalové degeneratívne ochorenia,
  • stavy po operáciách obličiek.

Mohlo by vás zaujímať: Obličky sú nevyhnutné pre naše zdravie, aj keď si ich význam často neuvedomujeme.  Viete, ako si udržať zdravé obličky?

V kategórii B sú menej vážne diagnózy:

  • stavy po operáciách srdcových chýb;
  • chronické ochorenia obehového systému;
  • niektoré chronické choroby tráviaceho ústrojenstva;
  • chronické ochorenia z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou;
  • chronické netuberkulózne choroby dýchacích ciest;
  • chronické nervové choroby;
  • chronické ochorenia pohybového ústrojenstva;
  • chronické choroby obličiek a močových ciest;
  • niektoré chronické kožné choroby (ekzémy);
  • chronické ženské choroby;
  • choroby z povolania;
  • choroby súvisiace s vysokým krvným tlakom;
  • cukrovka.

Dôležitou podmienkou pre schválenie návrhu na kúpeľnú liečbu revíznym lekárom zdravotnej poisťovne je podmienka, že všetky zákonom predpísané klinické a laboratórne vyšetrenia nesmú byť staršie ako tri mesiace. Je nevyhnutné ich uviesť v návrhu na kúpeľnú liečbu aj s dátumom uskutočnenia.

Pacienti vo veku nad 70 rokov musia mať naviac v návrhu na liečbu uvedené aj výsledky interného vyšetrenia. Pred nástupom na kúpeľnú starostlivosť musí ošetrujúci lekár potvrdiť aktuálny zdravotný stav pacienta z hľadiska vylúčenia možnej kontraindikácie. Potvrdenie nesmie byť staršie ako 14 dní.

Poisťovňa vám v prípade skupiny A zašle oznámenie o schválení úhrady kúpeľnej starostlivosti, v ktorom sa uvádza:

  • názov kúpeľného zariadenia (kam zároveň zašle aj Návrh a stanovisko poisťovne),
  • schválený počet dní kúpeľnej liečby (21 alebo 28), ako aj informácia o jej forme (ambulantnej, ústavnej, resp. so sprievodcom),
  • posledný možný nástupný termín, prípadne počet hradených liečebných procedúr (napr. v priemere 3 denne),
  • dokumenty potrebné pri nástupe do kúpeľov (napr. pozvánku z kúpeľov, preukaz poistenca, potvrdenie o aktuálnom zdravotnom stave nie staršie ako 14 dní, lieky, zdravotné pomôcky),
  • informáciu, že termín a ostatné služby si dohodujete priamo s kúpeľným zariadením.
  • poisťovňa hradí za zdravotnú starostlivosť- lekárske úkony a liečebné procedúry, ubytovanie v určitom štandarde a strava formou plnej penzie.

V prípade skupiny B dostane pacient spolu s oznámením o schválení liečby aj zoznam kúpeľných zariadení, z ktorých si môže vybrať. Poisťovňa hradí len zdravotnú starostlivosť. Ubytovanie a stravu v zariadení si hradíte sami.

Okrem kúpeľnej starostlivosti, na ktorú máte nárok zo zákona, poisťovne ponúkajú výhodné ponuky pre svojich poistencov na kúpeľné pobyty vo vybraných zariadeniach. Zľava sa pohybuje od 15–20 %.

Bezplatné vyšetrenie rakoviny hrubého čreva

Keďže výskyt rakoviny hrubého čreva narastá s vekom, rizikovejší sú pacienti po dovŕšení 50. roku života. Po dovŕšení 50tky máte nárok na preventívne vyšetrenie každé 2 roky.

Zvýšenú pozornosť tomuto ochoreniu by ste mali venovať aj vtedy, ak máte blízkeho príbuzného, u ktorého sa toto ochorenie vyskytlo. Šanca, že budete mať ochorenie aj vy, je vyššia než u ľudí bez pozitívnej rodinnej anamnézy.

Bezplatné vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody

Cievna mozgová príhoda (mozgová mŕtvica) je náhla porucha prekrvenia mozgu, ktorá môže mať vážne následky, vrátane trvalého postihnutia, invalidity a smrti. Dobrou správou je, že riziko vzniku cievnej mozgovej príhody sa dá významne znížiť včasnou identifikáciou a liečbou rizikových faktorov.

Vyšetrenie rizika cievnej mozgovej príhody by malo byť súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára. Lekár sa počas vyšetrenia zameria na:

  • Vašu anamnézu: Lekár sa vás opýta na vaše celkové zdravie, rodinné anamnézy cievnych mozgových príhod a infarktov, životný štýl a užívané lieky.
  • Fyzické vyšetrenie: Lekár vám zmeria krvný tlak, pulz, vyšetrí vás na prítomnosť šelestov na krčných tepnách a skontroluje váš neurologický stav.
  • Laboratórne testy: Lekár vám môže odporučiť laboratórne testy na kontrolu hladiny cholesterolu, triglyceridov, cukru v krvi a zrážanlivosti krvi.

Zaujímavosť: Možno ste už počuli o tom, že káva môže zvýšiť množstvo celkového a LDL–cholesterolu v krvi. Je to skutočne tak? Má káva aj nejaké výhody pre vaše telo? Prečítajte si, aké benefity ponúka kofeín pre ľudský organizmus a ako naň pôsobí.

V závislosti od vašich rizikových faktorov vám lekár môže odporučiť aj ďalšie vyšetrenia, ako napríklad ultrazvuk krčných tepien či CT vyšetrenie mozgu. Základom vyšetrenia rizika vzniku cievnej mozgovej príhody je EKG, ktoré je súčasťou preventívnej prehliadky zo zákona od 40. roku veku života.

Bezplatná preventívna urologická prehliadka

Rakovina prostaty je vážne ochorenie, ktoré postihuje tisíce mužov každý rok. Dobrou správou je, že včasná diagnostika a liečba dokážu zachrániť životy a výrazne zlepšiť prognózu pacienta.

Rakovina prostaty sa v počiatočných štádiách nemusí prejavovať žiadnymi príznakmi. Vďaka preventívnym prehliadkam je však možné ochorenie odhaliť včas, keď je liečba najefektívnejšia.

Muži nad 50 rokov majú z verejného zdravotného poistenia nárok na preventívnu urologickú prehliadku raz za tri roky.

Benefity navyše od Dôvera zdravotná poisťovňa

Okrem úhrady za základnú zdravotnú starostlivosť, ktorú pokrýva verejné zdravotné poistenie, ponúka Dôvera zdravotná poisťovňa svojim poistencom aj rôzne benefity navyše. Tieto benefity sú rôzne pre rôzne skupiny poistencov.

Bezplatné online vyšetrenie kože

Všetci poistenci, vrátane starobných dôchodcov, môžu využiť službu kožného vyšetrenia online.

Ako to funguje? Ak máte akýkoľvek kožný problém, odfotíte ho mobilom a rýchlo a bezpečne odošlete lekárovi. Kožný lekár vám stanoví diagnózu a odporučí liečbu už do 3 pracovných dní. Ak to bude potrebné, lekár odporučí niektorý z voľnopredajných liekov alebo vám vystaví e-recept. Odporučiť tiež môže osobnú návštevu ambulancie.

Pre všetkých poistencov Dôvery zdravotnej poisťovne je online dermatologické vyšetrenie zadarmo. Ak vám na jeho základe lekár odporučí aj osobnú návštevu ambulancie, môžete využiť bezplatné objednanie ku vybraným dermatológom, s ktorými má poisťovňa uzatvorenú zmluvu. Tento benefit môžete využiť 3x za rok.

Objednajte sa k lekárovi zadarmo

Dôvera ponúka službu objednania sa na presný dátum a čas vyšetrenia k vybraným lekárom osobne alebo telefonicky prostredníctvom ich kontaktného centra.

Na niektoré vyšetrenia je potrebné dodržať špecifické pokyny, napríklad prísť nalačno. Upozorní vás na ne pracovník kontaktného centra. Viete sa dokonca preobjednať na iný termín najneskôr do 24 hodín pred vyšetrením.

Mamografia do 10 dní

Dôvera zdravotná poisťovňa zabezpečuje mamografiu už do 10 dní. Objednať sa môžete osobne alebo telefonicky priamo u zmluvného partnera poisťovne. Tento benefit je dostupný pre všetky klientky Dôvery vo veku od 40 do 69 rokov.

Na mamografické vyšetrenie hradené zdravotnou poisťovňou majú ženy nárok raz za dva roky, aj keď nemajú žiadne príznaky alebo bolesti.

Doprava do nemocnice Bory v Bratislave

Pacienti zdravotnej poisťovne Dôvera starší ako 18 rokov z celého Slovenska majú od roku 2023 možnosť využiť bezplatnú dopravu na hospitalizáciu do nemocnice Bory v Bratislave a späť domov. Benefit je možné využiť raz za 365 dní.

Poisťovňa dopravu nezabezpečí, ak sa jedná o vstupné ambulantné vyšetrenie, ktoré predchádza objednaniu na hospitalizáciu v nemocnici Bory, ani na prípadné pooperačné vyšetrenie. Nevzťahuje sa ani na jednodňové zákroky.

Zľavy na okuliare a vyšetrenie zraku

Ak ste poistencom Dôvery a máte nad 18 rokov, môžete využiť zľavu na vyšetrenie zraku a kúpu okuliarov. Konkrétne:

  • zľava 30 % na kompletné vyšetrenie zraku;
  • zľava 30 % na kompletné dioptrické okuliare (okuliare + sklá);
  • zľava 30 % na opravy dioptrických okuliarov;
  • dodatočná zľava 5 % na aktuálne zľavy na slnečné okuliare.

Zľava na cestovné poistenie

Dôchodok je perfektný čas na cestovanie. Ak vás to ťahá za hranice Slovenska, nezabudnite na cestovné poistenie. Ak ste poistencom Dôvery, môžete si uplatniť 30 % zľavu na krátkodobé cestovné poistenie na cesty, ktoré môžu trvať 1 deň až 1 rok. Užite si dovolenku bez starostí, či už idete spoznávať historické mestá, lyžovať alebo relaxovať k moru.

Inšpirácia: Dovolenka nemusí znamenať len balzam na duši. Môže priniesť aj množstvo fyzických zdravotných benefitov. Poznáte benefity plávania?

Benefity navyše od Union zdravotná poisťovňa

Aj Union zdravotná poisťovňa pripravila pre svojich poistencov výhody navyše. Počuli ste už o nich? Tu sú niektoré z nich.

Príspevok na očkovanie nad rámec zákona

Očkovanie je jedným z najúčinnejších nástrojov prevencie infekčných ochorení. Vďaka očkovaniu sa môžete chrániť pred vážnymi chorobami a zároveň prispievate k ochrane verejného zdravia.

Union zdravotná poisťovňa si uvedomuje dôležitosť očkovania a jeho vplyv na prevenciu závažných infekčných ochorení. Okrem úhrady vakcín v rámci povinného očkovania, ponúka svojim poistencom aj príspevky na nepovinné očkovacie vakcíny, a to:

  • 50 % z ceny vakcíny pre všetky vekové kategórie:
    • Očkovanie proti hepatitíde typu A.
    • Očkovanie proti pneumokokom.
    • Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde.
    • Očkovanie proti ovčím kiahňam.
  • 100 % z ceny vakcíny:
    • Každoročné očkovanie proti chrípke.

Príspevok na nepovinné očkovanie je možné uplatniť len v prípade vakcín, ktoré sú predpísané lekárom. Na preplatenie očkovania je nutné predložiť doklad o úhrade za vakcínu a kópiu predpisu od lekára. Lehota na doručenie žiadosti o preplatenie očkovania je 60 dní od dátumu očkovania.

Príspevok na zdravotnú starostlivosť o váš zrak

Union zdravotná poisťovňa si uvedomuje dôležitosť zdravého zraku, a preto ponúka svojim poistencom tzv. Očný balík. Ide o balík služieb v hodnote 150 eur, ktorý má za cieľ pomôcť s prevenciou a včasnou diagnostikou očných ochorení.

Ako starobný dôchodca môžete využiť:

  • Komplexné vyšetrenie očí v hodnote 50 eur vo vybraných očných klinikách.
  • Vyšetrenie optickou koherentnou tomografiou (OCT) v hodnote 30 eur vo vybraných očných klinikách.

Test mentálneho zdravia ako prevencia demencie

Union zdravotná poisťovňa ponúka svojim poistencom nad 50 rokov bezplatné vyšetrenie mentálneho zdravia. Toto vyšetrenie slúži na včasnú identifikáciu prípadných porúch kognitívnych funkcií, ktoré by mohli viesť k demencii.

Ako prebieha Test mentálneho zdravia? Test mentálneho zdravia je krátke a jednoduché vyšetrenie, ktoré vykonáva váš všeobecný lekár. Vyšetrenie trvá približne 10 minút a pozostáva z rôznych úloh, ktoré testujú vašu pamäť, koncentráciu, logické myslenie a iné kognitívne funkcie.

Na Test mentálneho zdravia sa môžete prihlásiť u svojho všeobecného lekára. Lekár vám test vykoná v rámci preventívnej prehliadky. Lekár test vyhodnotí a v prípade potreby vám odporučí vhodný typ mentálneho tréningu alebo cielené vyšetrenie u špecialistu (z odboru psychiatria alebo neurológia). Za test neplatíte, pretože ho lekárovi uhradí zdravotná poisťovňa Union.

Zľava na cestovné poistenie

Cestujete do zahraničia? Užite si bezstarostnú dovolenku a ochráňte sa pred neočakávanými udalosťami s cestovným poistením od Union poisťovne. Ako poistenci Union zdravotnej poisťovne máte nárok na exkluzívnu zľavu 30 % z ceny poistenia.

Prečo si vybrať cestovné poistenie od Union poisťovne?

  • Široká škála krytí: Kryje liečebné náklady, repatriáciu, úrazové poistenie, poistenie batožiny a oveľa viac.
  • Konkurencieschopné ceny: S 30% zľavou pre poistencov Union zdravotnej poisťovne je cestovné poistenie jedno z najlacnejších na trhu.
  • Rýchle a jednoduché online uzatvorenie: Poistenie si môžete uzatvoriť online z pohodlia domova do 5 minút.
  • 24/7 asistenčné služby: V prípade núdze vám operátori poisťovne pomôžu 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Extra hodina pre vaše zdravie

V Union zdravotnej poisťovni zaviedli novú službu: Extra hodinu pre poistencov Union.

Čo to znamená? U vybraných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti po celom Slovensku máte k dispozícii extra hodinu, v ktorej sa vám lekár bude môcť venovať s maximálnou pozornosťou.

Ak máte napríklad otázky ohľadne svojej cukrovky, kardiovaskulárneho ochorenia, či iného stavu, ktorý vás trápi, práve túto extra hodinu môžete využiť na to, aby vám lekár vysvetlil všetko od A po Z.

Ako to funguje?

  1. Objednajte sa na vyšetrenie u svojho lekára. Pri objednávaní sa informujte, či patrí medzi poskytovateľov, ktorí participujú na programe Extra hodina pre poistencov Union.
  2. Pri príchode na vyšetrenie sa preukážte kartičkou poistenca Union.
  3. Lekár vám venuje extra hodinu svojho času. Vďaka tomu bude mať dostatok času na to, aby vás dôkladne vyšetril, zodpovedal všetky vaše otázky a stanovil vám optimálnu liečbu.

Extra hodina pre poistencov Union je dostupná u širokej škály poskytovateľov zdravotnej starostlivosti po celom Slovensku. Zoznam zapojených lekárov nájdete na webovej stránke Union zdravotnej poisťovne.

Nadštandardná operácia bedrového alebo kolenného kĺbu

Ďalším z extra benefitov zdravotnej poisťovne Union je nadštandardná operácia bedrového alebo kolenného kĺbu, ktorú môže absolvovať každý poistenec v špičkovej klinike Clinica Orthopedica.

Čo benefit zahŕňa:

  • Titánovú náhradu bedrového alebo kolenného kĺbu: Union zdravotná poisťovňa preplatí náklady na titánovú náhradu, ktorá je považovaná za najkvalitnejší typ materiálu pre implantáty kĺbov.
  • Špičkovú starostlivosť a ubytovanie v nadštandardnej izbe hotelového typu: V Clinica Orthopedica sa o vás budú starať skúsení lekári a zdravotnícky personál v modernom a komfortnom prostredí.
  • Pooperačnú starostlivosť: V cene benefitu je zahrnutá aj pooperačná starostlivosť, ktorá je kľúčová pre úspešnú rekonvalescenciu.

Ako to funguje:

  • Ak máte indikáciu na operáciu bedrového alebo kolenného kĺbu, váš lekár vás odporučí do Clinica Orthopedica.
  • Klinika posúdi váš stav a v prípade, že ste vhodným pacientom na operáciu, budete automaticky zaradení do benefitu.
  • O zľavu nemusíte žiadať vopred ani čakať na schválenie.
  • Náklady v hodnote viac ako 4 000 eur budú pre vás hradené z poistenia.

Zľavy na komerčné poistenia pre poistencov Union zdravotnej poisťovne

Union zdravotná poisťovňa, ako súčasť skupiny Union poisťovní, ponúka svojim klientom exkluzívne zľavy na komerčné poistenia. Poistenci Union zdravotnej poisťovne tak môžu získať komplexnú ochranu pre seba aj svoju rodinu za výhodnejšie ceny.

Poistenci Union zdravotnej poisťovne môžu získať zľavy až do 30 % na širokú škálu komerčných poistení Union poisťovne. Medzi najobľúbenejšie produkty patria:

  • Zľava 30 % na cestovné poistenie: Ideálne poistenie pre bezstarostnú dovolenku alebo služobnú cestu. Kryje neočakávané udalosti, ako sú storno cesty, úraz, choroba, strata batožiny a iné.
  • Zľava 5 % na poistenie majetku: Chráni vašu domácnosť, chatu či byt pred živelnými pohromami, krádežou, vandalizmom a inými rizikami.
  • Zľava 5 % na poistenie vozidiel: PZP a havarijné poistenie pre vaše auto, motocykel alebo príves. Kryje škody spôsobené vám aj iným účastníkom cestnej premávky.
  • Zľava 20 % na poistenie onkologických chorôb: Poskytuje vám finančnú pomoc v prípade diagnostikovania vážneho onkologického ochorenia.

Zľavy platia pre:

  • Všetky novouzavreté poistné zmluvy.
  • Už existujúce poistné zmluvy, ak ich klient prepoisťuje do Union poisťovne.

Benefity navyše od Všeobecnej zdravotnej poisťovni

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa snaží svojim poistencom poskytovať komplexnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Okrem základného poistenia ponúka VšZP svojim poistencom aj širokú škálu benefitov, ktoré im pomáhajú chrániť ich zdravie a ušetriť peniaze.

Peňaženka zdravia

VšZP myslí na vaše zdravie a preto vám ponúka Peňaženku zdravia, s ktorou môžete šetriť na prevenciu, stomatológiu, okuliarové šošovky a diétu.

Peňaženka zdravia je dostupná v dvoch variantoch Penaženka zdravia MINI a Peňaženka zdravia MAXI.

Peňaženka zdravia MINI: V hodnote 100 € ročne ju môže využiť každý poistenec VšZP. Umožňuje vám čerpať príspevok na:

  • Okuliare: okuliarové šošovky a okuliarové rámy.
  • Diétu: potraviny na osobitné výživové účely.
  • Preventívne prehliadky: u všeobecného lekára, zubného lekára, gynekológa a oftalmológa.
  • Stomatológiu: plomby, koreňové výplne, zubné protézy a iné.

Zaujímavosť: Návšteva zubára sa zvyčajne spája s väčšími výdavkami. Viete napríklad, koľko stojí zubný implantát?

Peňaženka zdravia MAXI: V hodnote 200 € ročne je určená pre poistencov VšZP, ktorí aktívne dbajú o svoje zdravie a absolvujú preventívne prehliadky. Okrem benefitov Peňaženky zdravia MINI ponúka aj príspevok na:

  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice: pre ženy vo veku od 23 do 64 rokov.
  • Očkovanie proti pneumokokovým infekciám: pre deti od 2 do 5 rokov a pre dospelých nad 65 rokov.

Peňaženku zdravia si môžete aktivovať online na webovej stránke VšZP alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie VšZP. Po aktivácii Peňaženky zdravia môžete benefity čerpať u zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Zoznam zmluvných poskytovateľov nájdete na webovej stránke VšZP. Pri čerpaní benefitov budete potrebovať preukaz poistenca VšZP a aktivačný kód Peňaženky zdravia.

Príspevok až 450 € na laserovú operáciu očí

VšZP, ako jediná poisťovňa na Slovensku, prináša revolučný benefit pre svojich poistencov - laserovú operáciu očí. Ide o najmodernejšiu metódu korekcie dioptrií pomocou excimerového a femtosekundového lasera 3. generácie, ktorá sa stáva celosvetovým trendom.

Benefit je dostupný v rámci Peňaženky zdravia MAXI. Na operáciu máte nárok už pri dioptriách +1/-1. Maximálna výška príspevku je 450 € u zmluvných poskytovateľov. Zoznam zmluvných poskytovateľov nájdete na webovej stránke VšZP.

Ako požiadať o benefit:

  • Kontaktujte svojho očného lekára a informujte sa o možnosti laserového zákroku.
  • V prípade záujmu o operáciu požiadajte o schválenie benefitu u VšZP.
  • Po schválení benefitu si vyberte zmluvného poskytovateľa a absolvujte laserovú operáciu.

Cestovné poistenie v ČSOB

Využijete ho nielen jednorazovo počas letnej dovolenky pri mori, ale napríklad aj na príležitostné nákupy alebo predĺžený víkend v zahraničí po celý rok. Platí vo všetkých krajinách sveta a je určené jednotlivcom i rodinám bez vekového obmedzenia.

Zahŕňa asistenčnú službu i zásah Horskej záchrannej služby na území Slovenska. Podmienkou je, aby cieľom vašej cesty bola turistika (vrátane rekreačných športov) alebo nemanuálna práca a cestovateľ bol poistencom VšZP.

Ak ste poistencom VšZP, získate zľavu 40–46 % na 1–2 osoby, alebo 50–60 % zľavu na rodinné poistenie. Stačí pri uzatváraní poistenia na stránke ČSOB poisťovne zaškrtnúť políčku “Som poistenec VšZP”. Zľava vám bude automaticky odpočítaná z ceny poistenia.

Test na okultné krvácanie už od 40 rokov zadarmo

Ako sme už spomínali, každý poistenec nad 50 rokov má z verejného zdravotného poistenia nárok na bezplatné vyšetrenie rakoviny hrubého čreva. VšZP uhradí test na okultné krvácanie svojim poistencom už od 40. roku života.

Bezplatná preventívna urologická prehliadka nad 40 rokov

VšZP znížila hranicu bezplatnej preventívne urologickej prehliadky o 10 rokov. Poistenci VšZP majú na túto prehliadku nárok, už keď dovŕšia 40. rok života.

Preventívna prehliadka u urológa hradená VšZP zahŕňa fyzikálne vyšetrenie, palpačné vyšetrenie prostaty per rektum, palpačné vyšetrenie semenníkov, ultrazvukové vyšetrenie prostaty a laboratórne vyšetrenia (moč chemicky, močový sediment, kreatinín, PSA). Na základe výsledku vyšetrenia lekár v prípade potreby odporúča ďalšiu liečbu.

EKG vyšetrenie ako súčasť preventívnej prehliadky od 40 rokov

VšZP už dlhodobo podporuje zvýšenie kompetencií všeobecných lekárov, ktorí sú k pacientovi najbližšie. Vďaka tomu je možné absolvovať EKG vyšetrenie priamo u všeobecného lekára v rámci preventívnej prehliadky. To je pre pacientov komfortné a šetrí im čas.

Test mentálneho zdravia pre skoré odhalenie porúch s pamäťou

Montrealský kognitívny test (MoCA) je krátky a komplexný test, ktorý slúži na posúdenie kognitívnych funkcií. Pomocou MoCA testu je možné zistiť poruchy pamäti, myslenia, jazyka a vizuálno-priestorových zručností, ktoré sa môžu vyskytnúť pri rôznych neurologických ochoreniach, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, demencia a mierna kognitívna porucha (MCI).

VšZP prepláca tento test svojim poistencom nad 60 rokov. MoCA test vykonáva váš všeobecný lekár. Test trvá približne 10 minút a prebieha formou otázok a úloh, ktoré musíte splniť.

Na záver

Benefity pre seniorov poskytované zdravotnou poisťovňou sú významným prínosom pre ich zdravie a kvalitu života.

Starostlivosť zameraná na prevenciu, liečbu a rehabilitáciu prispieva k udržaniu vášho aktívneho života, aj keď ste už prekročili hranicu dôchodkového veku. Rôzne zdravotné programy a poradenské služby dokážu podporiť vašu celkovú pohodu a umožňujú vám využívať moderné zdravotnícke technológie a postupy. Príspevky na zdravotné pomôcky a liečebné procedúry zas znížia vašu finančnú záťaž spojenú s chorobami a zdravotnými komplikáciami.

Tieto benefity nielen zlepšujú váš zdravotný stav, ale tiež prispievajú k vašej sociálnej integrácii a celkovej spokojnosti. Preto je veľmi dôležité byť informovaní o možnostiach, ktoré vám zdravotné poistenie ponúka, a aktívne ich využívať.

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

 

Autor: Eva Dedinská, Skúsená SEO copywriterka a autorka 9 kníh

 

Zdroje:

https://www.health.gov.sk/?limity-na-doplatky-za-lieky

https://www.health.gov.sk/Clanok?viaceri-pacienti-budu-od-noveho-roku-oslobodeni-od-doplatkov-za-lieky

https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticles/2019_05/Ako_sa_dostat_do_kupelov_a_co_vas_tam_caka.aspx?did=6&sdid=81&tuid=0&page=full&

https://www.dovera.sk/poistenec/preco-byt-v-dovere

https://www.union.sk/vyhody-pre-poistencov/

https://www.vszp.sk/

https://ortopedickymagazin.sk/nasli-ste-rehabilitacne-centrum-ktore-by-ste-radi-vyskusali-prispeje-vam-poistovna/

Zdroj foto: pexels; unsplash