Kombuča doplní do tela probiotiká i vitamíny na posilnenie imunity
70 – 80 percent imunity je ukrytej vo vašich črevách. Zdravie čriev podporíte, napríklad správnou stravou bohatou na vlákninu i probiotiká, teda prospešné baktérie.
Fermentované potraviny sú stále nedostatočne zastúpené v našom jedálničku. Ak vám nevyhovuje konzumácia fermentovaných mliečnych výrobkov, stále môžete siahnuť po kvasených sójových (miso, natto, tempeh), kvasenej kapuste a uhorkách, kimči a v neposlednom rade po kombuči. Ak sa nápoj nabitý probiotikami rozhodnete piť pravidelne, imunitný systém sa vám poďakuje.
Čo je kombuča?
Kombuča je fermentovaný nápoj využívaný v Číne tisíce rokov. Práve tam sa mu hovorilo nápoj nesmrteľnosti. Jeho základ tvorí čierny alebo zelený čaj, poprípade ich kombinácia a nejaký cukor, teda trstinový cukor, ovocie či med.
Pri procese fermentácie je v kombuči viacero prospešných látok, ako napríklad organické kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K. Samozrejmosťou sú probiotiká, ako napríklad gluconacetobacter, acetobacter, lactobacillus a cenné antioxidanty. Okrem toho, že kombuča podporuje zdravie čriev a fungovanie imunitného systému, vitamíny skupiny B prospievajú psychike. Môže tiež podporovať zdravie pľúc, srdca, pečene a pomáhať lepšie zvládať cukrovku.
Tip na prípravu
Radi by ste svoj jedálny lístok obohatili o tento zdraviu prospešný nápoj? Skvelé je, že si ho môžete pripraviť doma sami. V prvom rade budete potrebovať „matku“, teda kúsok čerstvej kombuče. To, že je dobrá, spoznáte podľa jemnej octovej vône. Matku (rôsolovitá kombuchová kultúra býva označovaná aj SCOBY či fungus) získate od niekoho, kto si nápoj vyrába doma, alebo v špecializovaných obchodoch i v dobrých lekárňach.
Ako na to? Najskôr si pripravte veľký sklenený pohár, najlepšie zaváraninový, veľkú utierku, 1 kus SCOBY, 8 šálok vody, ½ šálky medu alebo trstinového cukru, zelený alebo čierny čaj v množstve potrebnom na použitú dávku vody a 1 šálku predpripravenej kombuče. Najskôr priveďte vodu do varu, dajte od nej vrecúška čaju a cukor. Čaj nechajte lúhovať asi 15 minút, vyberte čajové vrecúška. Po vychladnutí čaju na izbovú teplotu dajte do sklenenej nádoby SCOBY a šálku nápoja kombuča. Sklenený pohár prikryte utierkou a zaistite gumičkou, aby držala na svojom mieste. Nechajte odpočívať po dobu 7 – 20 dní a následne ju môžete konzumovať.
Keď je nápoj hotový, vyberte fungus, dajte ho do čistej nádoby a zalejte hotovou kombučou. Získate základ pre výrobu ďalšieho nápoja.
Následne môžete nápoj ochutiť podľa vlastných preferencií zázvorom, citrónom či limetkou. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú.
Mirka