Kokosové kura s koreňovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkom
Pečené kokosové kura s koreňovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkom, ktoré vašu návštevu určite dostane!
Budeme potrebovať:
- 4 kuracie stehná
- soľ a korenie (podľa chuti)
- 1 cesnak
- 2 cibule
- 4 PL masla
- 2 PL olivového oleja
- 3 mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 1/4 šálky hladkej múky
- 3 šálky kuracieho vývaru
- 2 limetky
- 120 ml kokosové mlieko
- 20 g koriander
- 10 g zázvor
- 2 g čili
- 100 g jazmínovej ryže
- 1 badián
Kuracie mäso dochuťte soľou a korením. Dve polievkové lyžice masla a dve polievkové lyžice olivového oleja rozohrejte na panvici na miernom ohni. Pridajte kuracie stehná, prikryte ich a nechajte smažiť 3-4 minúty, alebo kým kurča nie je pekne prepečené. Obráťte, prikryte a opekajte ďalšie 3-4 minúty. Vyberte kura z panvice a odložte ho bokom.
Do panvice pridajte cibuľu, zeler a mrkvu. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a za stáleho miešania varte asi 5 minút, kým zelenina mierne skaramelizuje a zmäkne. Pridajte cesnak a varte ešte asi 30 sekúnd. Do hrnca vsypte zvyšné maslo a nechajte ho rozpustiť. Primiešajte múku a poriadne premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky. Varte za stáleho miešania, kým múka nezhnedne a nezíska orieškovú arómu. Nalejte vývar a kokosové mlieko a dobre premiešajte. Kuracie stehná vložíme do omáčky a dusíme na miernom ohni. Pridáme nastrúhaný zázvor a čili. Stehná podávame s čerstvo narezaným koriandrom, granátovým jablkom a jazmínovou ryžou.
Ak vás láka vyskúšať nové recepty, ohúriť návštevu alebo len spraviť radosť vašim najbližším, sledujte od 1. októbra o 14:00 hneď dve časti za sebou novej kuchárskej šou Celý svet na panvici s Gabom Kocákom na TV Paprika, ktorá opäť stavila na lokálnu produkciu.