Kokosové guľôčky 3-krát inak

Aj vôňa kokosu k vianočným sviatkom patrí a dajú sa z neho pripraviť dobroty od výmyslu sveta. Inšpirujte sa!

Skôr ako sa pustíte do prípravy sladkých maškŕt, zadovážte si kvalitnú kokosovú múčku. Odporúčame nepražený strúhaný kokos v bio kvalite, v ktorom nájdete viacero prospešných látok. Za všetky spomenieme aspoň horčík, vápnik, železo, draslík a fosfor. Samozrejme, nechýbajú ani tuky. Jedná sa o nasýtené tuky so stredne dlhým reťazcom, ktoré boli dlho považované za škodlivé. Dnes vieme, že to tak nie je. Mnohí ich považujú minimálne za prospešný zdroj energie.

Čo obsahuje 100 g kvalitného strúhaného kokosu? Kalorický obsah je cca 660 kcal, takmer 24 g tvoria sacharidy, 7 g bielkoviny a až 64,5 g tvoria tuky. Nechýba ani prospešná vláknina. Je jej viac ako 16 g. Čo všetko si môžete z kokosu pripraviť?

1. Nepečené čokoládové guľky v kokose

Suroviny: 1 šálka nahrubo nasekanej horkej čokolády, ¼ šálky kvalitných ovsených sušienok (rozdrvených), 2 PL sušených brusníc, 1 ½ šálky kúskov čokoládového piškótového rezu, kokos na obaľovanie

Postup: Najprv si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Ak by sa vám zdala zmes nekompaktná, pridajte za lyžicu kokosového oleja. Zo zmesi potom tvarujte guľôčky, ktoré obalíte v kokosovej múčke.

2. Datľové guľôčky v kokose

Suroviny: 1 ½ šálky nadrobno nakrájaných datlí, 2 ČL prepusteného masla ghí, ¼ šálky mletých mandlí, ¼ ČL kardamómu, kokos na obalenie

Postup: Maslo ghí rozpustite na miernom ohni, pridajte datle a pomaličky varte 2 až  3 minúty. Zmes odstavte z ohňa, pridajte zomleté mandle a kardamóm. Po vychladnutí tvarujte zo zmesi guľôčky a precízne ich obaľte v kokosovej múčke.

3. Figové guľôčky s orechmi

Suroviny: 500 g fíg bez kôstok, 200 g mletých orechov, 100 g mletých pražených arašidov, 100 g ovsených sušienok, 2 PL masla ghí, 3 PL mlieka, 50 g kokosu, ¼ šálky kúskov horkej čokolády, vanilková esencia

Postup: Do nepriľnavého hrnca dajte maslo, mlieko a na kúsky nakrájané figy. Na miernom ohni varte 5 minút. Pridajte čokoládu. Keď sa rozpustí, do zmesi nasypte mleté orechy, arašidy a kúsky sušienok. Dobre premiešajte. Ochuťte vanilkovou esenciou a odstráňte z plameňa. Po miernom vychladnutí tvarujte zo zmesi guľky a obaľte ich v kokose. Dovnútra môžete dať kúsok obľúbeného sušeného ovocia.


-w-