KOFEÍN V KÁVE

Kto chce silnú kávu, dá si \"čiernu\".

Skúsenosti totiž dokázali, že mlieko znižuje účinok kofeínu v káve. Nie je to len zriedením kávy obsahom mlieka, pretože množstvo mlieka pridávaného do kávy je pomerne malé. Že pôsobenie kofeínu v nápoji nie je priamo úmerné jeho obsahu, vyplýva z toho, že káva, čaj a kola sa od seba odlišujú viac účinkom než obsahom kofeínu. Je teda pravdepodobné, že v týchto drogách ide ešte o nejakú inú zložku, ktorá podmieňuje účinnosť jej pôsobenia. Chémia ukázala, že kofeín sa viaže v rôznych formách na kyselinu trieslovú, a tým sú zmenené aj jeho vlastnosti a účinok. Vysvetľuje sa teda účinok mlieka na silu kávy tým, že trieslová kyselina obsiahnutá v káve vytvára s bielkovinami mlieka ťažko rozpustné zlúčeniny, takže aj na kyselinu trieslovú viazaný kofeín sa oveľa ťažšie odovzdáva telesným orgánom pri vypití kávy.