Kľúče ku šťastiu. Poznáte ich?

Byť šťastným je o rozhodnutí. Šťastie vám nepadne z neba, ale musíte na ňom pracovať.

Cieľom nášho života by malo byť to, aby sme boli šťastní a spokojní. Nie každý z nás si však uvedomuje, že šťastie je predovšetkým o rozhodnutí žiť šťastný a naplnený život. Toto rozhodnutie so sebou prináša tvrdú prácu počas každého jedného dňa. Našťastie, existuje niekoľko kľúčových prvkov vedúcich ku spokojnému životu, ktoré vás navedú správnym smerom. Čo je dôležité?

Odolnosť

Hovorí sa, že nič v živote nie je vyslovene negatívne, alebo pozitívne. Závisí to od nášho uhľa pohľadu. Aj na negatívnych situáciách sa dá nájsť veľa pozitívneho, pokiaľ chceme. Odolnosť si môžeme pestovať už len tým, že sme si vedomí toho, že život sa skladá aj z ťažších období a po nich vždy prídu lepšie. Ďalej je dôležité nespúšťať z dohľadu svoje ciele, naučiť sa akceptovať zmeny, robiť aktívne kroky vedúce k vyriešeniu problémov, vedome si budovať pozitívnejší pohľad na život atď.

Vďačnosť

Rituál vďačnosti, praktizovaný minimálne raz denne, je neodmysliteľnou ingredienciou pre žitie šťastného života. Funguje tak, že precítená vďačnosť pritiahne do nášho života ešte viac toho, za čo ďakujeme. Čím častejšie počas dňa z úprimného srdca ďakujeme aj za maličkosti, tým viac sa približujeme k spokojnému životu.

Starostlivosť o seba

Miera starostlivosti o naše telo i dušu veľa vypovedá o miere našej sebalásky. Dennodenná starostlivosť o seba ovplyvňuje celkovú kvalitu života. Neignorujme svoje potreby, dajme ich na prvé miesto, pretože iba tak môžeme byť šťastní my i ľudia okolo nás. Doprajme si čas na oddych, koníčky, kvalitné jedlo, spánok, cvičenie…

Ľudia na „rovnakej vlne“

Je obrovským darom mať okolo seba ľudí, ktorí vás majú radi takých, akí ste a sú naladení na rovnakej vlnovej dĺžke. Ak momentálne takého človeka pri sebe nemáte, „dajte si objednávku do vesmíru“. Verte, že skôr či neskôr sa s takýmto človekom stretnete. Avšak je dôležité preto aj niečo urobiť – buďte otvorení novým vzťahom, zapojte sa do aktivít nejakej komunity a pod.

Učenie  a ciele

Je jedno, koľko máte rokov, ale nikdy sa neprestávajte učiť nové veci. Buďte zvedaví. Skúšajte. Tvorte. Čítajte. Spievajte. Nebojte sa vyskúšať to, čo ste nikdy nerobili. Učenie sa môžete spojiť s novými cieľmi, ktoré by ste mali mať stále na zreteli a pracovať na ich dosiahnutí. Život bez cieľa nemôže byť nikdy šťastný, pretože práve ciele nás posúvajú vpred.
Mirka