Klinčeky – zdravá a chutná korenina

Používate klinčeky iba na dochutenie vína či vianočných medovníkov? Robíte chybu, pretože majú oveľa pestrejšie kulinárske využitie i mnohé pozitívne účinky na zdravie.

Klinčeky majú analgetické vlastnosti, teda zmierňujú bolesť. Okrem toho pôsobia antibakteriálne a protizápalovo. To znamená, že počas chladných dní, keď na nás číhajú vírusy, sú na nezaplatenie. Ich výhod je však oveľa viac a možno ich zhrnúť nasledovne:

  • Pravidelné používanie klinčekov pomáha regulovať hladinu krvného cukru, čo je prevenciou vzniku metabolického syndrómu a cukrovky.
  • Nie všetci o klinčekoch vedia, že sú afrodiziakom bez vedľajších účinkov.
  • Sú prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Kloktanie nálevu pripraveného z klinčekov zmierňuje bolesť hrdla.
  • Eliminujú duševné vyčerpanie a pomáhajú lepšie zaspať.
  • Napomáhajú tráveniu, ak teda trpíte nadúvaním, pálením záhy či vracaním, klinčeky sú dobrá voľba.
  • Sú vhodným prostriedkom na posilnenie imunity.

Ako vybrať kvalitné klinčeky?

V prvom rade si kúpte kvalitné klinčeky. Preferujte celé, ktoré si doma zomeliete. Kvalitu klinčeka si môžete overiť aj tak, že hlavičku klinčeka stlačíte bruškami prstov – ak na nich zostane malé množstvo oleja, jedná sa o kvalitné klinčeky. Doma môžete ich kvalitu overiť v pohári vody. Kvalitné klinčeky plávajú zvisle, nekvalitné sa potopia alebo zostanú vo vodorovnej polohe.

Klinčeky treba skladovať v uzatvárateľnej sklenenej nádobe na suchom a tmavom mieste. Pre predĺženie trvanlivosti sa odporúča i skladovanie v chladničke.

Tipy na použitie

Najlepšie účinky dosiahnete tak, že pred použitím si vždy klinčeky zomeliete. Klinčeky môžete použiť do nápojov (čaju), polievok, paštét, marinád, kompótov, vianočného pečiva  či koláčov. Hodia sa tam, kde sa používa karí korenie. Výborne dochuti ovocie i zverinu. Nebojte sa jedinečnou arómou a chuťou ozvláštniť aj pokrmy, kde ste ich predtým nepoužívali.

Výbornou voľbou je aj použitie éterického oleja z klinčekov. Dá sa použiť zvnútra tak, že 1 kvapka sa rozriedi vo vode a využije sa ako kloktadlo pri bolesti hrdla či zubov.  Zvonku môže pomôcť pri eliminácii kožných problémov. Avšak treba si dať pozor na množstvo a dobre ho rozriediť s iným olejom či krémom. Klinčekový olej je výborný aj ako osviežovač vzduchu, ktorý navodí príjemnú náladu. Takisto ho môžete použiť ako prísadu do kúpeľa či pri masáži.