Kedy uvažovať nad ortopedickými vložkami a ako ich správne vybrať?

Posledné roky ukazujú, že čoraz viac zaváži pri výbere obuvi celkový vzhľad než kvalita pohodlia pre vaše chodidlá. Ortopedické vložky, ktoré v očiach kupujúcich predstavujú pomoc len pre tých, ktorých trápia vrodené deformácie chodidiel, však dokážu cielene zabezpečiť úľavu od bolesti už po krátkom čase bez ohľadu na prítomnosť ortopedického problému.

Vylepšenie

Ortopedické vložky už nie sú len nutnou zdravotnou pomôckou pre pacientov ortopedických ambulancií, ale slúžia aj ako kvalitné vylepšenie vychádzkovej obuvi. Výber obuvi je spravidla sprevádzaný zdĺhavým porovnávaním výhod a nevýhod jednotlivých kúskov, avšak sklamanie nastáva často už po niekoľkých dňoch nosenia, kedy sa začínajú objavovať príznaky v podobe bolestí päty, klenby, členkov či rýchlej únavy chodidiel pri bežnej chôdzi. Vo všeobecnosti platí, že módna obuv je vo viacerých ohľadoch považovaná za nezdravú, preto pokiaľ sa neplánujete vzdať trendovej obuvi, siahnite po cenovo dostupných ortopedických vložkách, ktoré vám zaručia pohodlie a pre vaše okolie ostanú neviditeľné.

Ortopedické vložky a šport

Klasické ortopedické vložky sú primárne určené pre bežné nosenie a nenáročnú chôdzu, avšak aj v oblasti športového použitia sa objavujú lákavé novinky. Typické vložky viazané na lekársky predpis sa vyznačujú vysokou tvrdosťou, pevnosťou, stabilitou a hlavne tvarovou stálosťou. Športové činnosti si však vyžadujú pružnejšie materiály, ktorých kľúčovou úlohou je stabilné udržanie chodidla a tlmenie nárazov. Ortopedicky tvarované športové vložky sú tak vyrobené z citeľne mäkších materiálov, čím sú ideálnou voľbou pre športové výkony.

Zdroj: unspalsh.com

Výber veľkosti

Rovnako ako pri kupovaní obuvi, aj pri ortopedických vložkách je potrebné venovať istý čas výberu samotnej veľkosti. Odrazovým mostíkom je bezpochyby veľkosť chodidla, ale aj konkrétne topánky, ktoré sú vašou každodennou súčasťou. Najlepšou možnosťou ostáva skúšanie vložiek vo vami zvolených topánkach priamo v predajni. Významne atraktívnou vlastnosťou ortopedických vložiek je tiež možnosť ich jednoduchého prispôsobenia veľkosti vášho chodidla prostredníctvom zastrihnutia prednej časti. Niektoré predajne dokonca ponúkajú službu vyhotovenia ortopedických vložiek na mieru, čomu predchádza profesionálne meranie chodidiel.

Zdroj: unsplash.com

Hlavné výhody nosenia ortopedických vložiek

  •    regulácia postavenia chodidiel a členkov
  •    rovnomerné tlakové zaťaženie
  •    tlmenia nárazov pri došľapoch
  •    zvýšenie stability a pohodlia pri chôdzi
  •    zmiernenie svalovej bolesti

Zuzana Bánska