Kedy staré okná opraviť a kedy je lepšie kúpiť nové?

Pri renovácii alebo modernizácii domu či bytu sa často stretávame s otázkou, čo urobiť so starými oknami. Sú okná, ktoré roky slúžili stále vhodné na opravu, alebo je lepšie ich vymeniť za nové? Rozhodnutie závisí od viacerých faktorov vrátane stavu a veku okien, nákladov na opravu, ako aj estetických a energetických aspektov.

Kvalitné okná dokážu pri dobrej starostlivosti slúžiť celé desaťročia. No priznajme si, že desiatky rokov staré okná len ťažko dokážu splniť súčasné nároky na funkčnosť a tepelnú izoláciu.

Skontrolujte stav okien

Okná sú najexponovanejším fasádnym prvkom a sú neustále pod vplyvom vonkajších poveternostných vplyvov, ako sú dážď, slnko, UV žiarenie, sneh, ale aj sadze či výfukové plyny. Na začiatku treba zhodnotiť a reálne posúdiť mieru poškodenia okien. „Zvážte, či stále plnia svoju funkciu a či na nich nie sú viditeľné chyby, ktoré by ich funkčnosť mohli ovplyvniť. Uvažujte aj o bezpečnostných aspektoch a zistite, či vaše súčasné okná stále dobre tesnia a majú dostatočné tepelnoizolačné vlastnosti,“ radí Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. V neposlednom rade porovnajte náklady na opravu s nákladmi na výmenu. Zohľadnite nielen počiatočnú investíciu, ale aj potenciálne úspory na energiách a údržbe v budúcnosti.

Stačí okná opraviť?

Ak vaše staré okná majú historickú alebo architektonickú hodnotu, zvážte ich zachovanie. Okná, ktoré sú súčasťou historických budov, majú často nielen estetickú, ale aj kultúrnu hodnotu. Ich zachovanie prispieva k ochrane historického dedičstva a dodáva budove autentický vzhľad. Menšie poškodenia, ako sú praskliny v skle alebo odlupovanie farby, výmena tesnenia, natretie povrchov, odstránenie korózie alebo oprava mechanizmov otvárania sa dajú pri oknách jednoducho opraviť. Ak je prehnuté či akokoľvek inak deformované krídlo alebo okenný rám, môže sa ho servisný technik pokúsiť vyrovnať, prípadne osadiť silnejšiu výstuž. Zlepšiť izolačné vlastnosti a znížiť únik tepla sa môžete pokúsiť inštaláciou dodatočného tesnenia, izoláciou rámov alebo aplikáciou špeciálnych fólií na sklo. Takéto opravy však už zvyčajne nie sú ekonomicky výhodné.

Výmena okien sa často oplatí viac

V prípade vážneho poškodenia okien alebo ich zníženej energetickej účinnosti je ich výmena často najlepším riešením. Skonzultujte stav okien s odborníkom, ktorý vám pomôže zvoliť najvhodnejšie riešenie pre vaše konkrétne požiadavky. Hoci výmena okien predstavuje vyššiu počiatočnú investíciu, z dlhodobého hľadiska sa oplatí viac. V súčasnosti vyrábané okná majú totiž dlhšiu životnosť, vyžadujú menej údržby a poskytujú lepšie izolačné vlastnosti, čo vedie k nižším nákladom na vykurovanie a klimatizáciu. Ich súčasťou sú kvalitnejšie profily, lepšie zasklenie či prídavné stredové tesnenie pre ešte väčšiu izoláciu. „S modernými oknami nemusíte kúriť naplno. Stačí, ak budete mať radiátor  či vykurovací systém zapnutý na nižší stupeň. Vďaka dobre tesniacim oknám budete mať doma aj tak príjemne teplo. Ušetriť tak môžete stovky eur ročne,“ hovorí L. Pavlovič.

Hlavné dôvody na výmenu okien:

1. Vek a rozsiahle poškodenie

Ak sú okná veľmi staré a vykazujú rozsiahle poškodenie, majú praskliny, sú deformované alebo sa rosia v medzisklenom priestore či majú nedostatočné izolačné vlastnosti, ich oprava môže byť nákladná a krátkodobá. Takéto okná vám dobrú službu neurobia, preto je v tomto prípade lepšie investovať do nových, ideálne plastových okien.

2. Nízka energetická účinnosť

Staré okná môžu byť energeticky neefektívne, čo vedie k vyšším nákladom na vykurovanie a chladenie a k nepohodliu v interiéri. Energetickú účinnosť okien ovplyvňujú viaceré faktory, ako sú opotrebovanie materiálu, degradácia tesnenia medzi rámom a krídlom či poškodenie otváracích a zatváracích mechanizmov. Dôležitou súčasťou izolačných vlastností okien sú aj sklá. Priestor medzi nimi je vyplnený izolačným plynom (pokiaľ máte okná s uzavretým dvojsklom/trojsklom), ktorý môže začať po čase unikať a okno prestane dostatočne izolovať. Ak vás trápi niektorý z vyššie uvedených problémov, neváhajte okná vymeniť. K úsporám energie môžete prispieť napríklad s plastovým oknom INCON Komfort EVO so 6-komorovým profilom a stavebnou hĺbkou 82 mm. Systém so stredovým tesnením a tromi tesniacimi rovinami poskytuje vynikajúcu tepelnú a akustickú izoláciu a tesnosť,“ vymenúva Ladislav Pavlovič.

3. Zvýšenie bezpečnosti

Nové okná môžu tiež zlepšiť bezpečnosť vášho domu. Majú pokročilejšie mechanizmy zamykania, odolnejšie sklo a pevnejšie rámy, čo znižuje riziko vlámania. Ak je potrebné mať v dome okno s vyššími požiadavkami na bezpečnosť či mechanické namáhanie, možno v skladbe izolačného skla použiť sklo kalené (ESG) alebo lepené (VSG). Tieto sklá poskytujú dodatočnú ochranu proti nárazom a rozbitiu.

4. Redukcia hluku

Ak vás už okná dostatočne nechránia pred externým hlukom, pravdepodobne nedostatočne tesnia alebo neboli kvalitne vyrobené, či namontované. Aj v tomto prípade ich radšej vymeňte. „Zvukovoizolačné vlastnosti okna možno dosiahnuť niekoľkými spôsobmi ich zloženia, a to kombináciou rôznych asymetrických hrúbok skla, náplní a medzisklených priestorov,“ vysvetľuje Ladislav Pavlovič zo spoločnosti INCON. V prípade, že žijete v centrách miest, v blízkosti letísk, železníc či pri frekventovanej komunikácii, odporúčajú sa okná so špeciálnymi akustickými sklami. Tie dokážu absorbovať rôzne frekvencie zvuku a účinne pôsobia proti zaťaženiu hlukom.

5. Zlepšenie vzhľadu stavby

Výmena okien môže byť tiež estetickým rozhodnutím. Nové okná ponúkajú väčšiu flexibilitu v dizajne a farbách, čo môže zvýšiť hodnotu a atraktivitu vašej nehnuteľnosti. Vyrábajú sa  v širokej škále rôznych farieb a povrchových úprav. Dajú sa zosúladiť s farbou fasády, s vonkajšími prvkami stavby či so zariadením domácnosti.

Viac na www.incon.sk

Foto: INCON, Katarína Kráľová