Kedy potrebujú deti prvé topánočky?

Obuv by mala chrániť nohy pred chladom a nebezpečenstvom poranenia pri chôdzi. Pre malé deti je preto potrebná až vtedy, keď začnú chodiť a pobehovať vonku. Bábätko začína svojimi nôžkami pohybovať najprv pri ležaní a vtedy je to preň jednoduchá hra. Keď už však začne loziť, stáť či robiť prvé krôčiky, začne to byť namáhavejšie. Musia sa mu najprv vytvoriť svaly na chodidlách aj na celých nôžkach a vyformovať nožná klenba. Každým ďalším dňom sa potom svaly, väzy a šľachy môžu viac a viac namáhať.

Aby detské chodidlá zosilneli, musia stále trénovať a musia mať dostatok priestoru na svoj rozvoj. Len tak sa môžu prirodzene vyvíjať. Samozrejme, Vášmu dieťaťu by ste mali vyberať správnu obuv a súčasne ho hneď od začiatku podporovať, aby chodilo bosé čo najviac. Pretože chôdza naboso je pre jeho chodidlá to najlepšie.

 

8 tipov na nákup prvej obuvi

  1. Vyberajte obuv s mäkkým vrchným materiálom, aby detské chodidlo nebolo obmedzované v pohybe.

  2. Flexibilná podošva podporuje prirodzený pohyb chodidla a správny vývoj jeho motoriky.

  3. Protišmyková podošva poskytuje istotu, najmä v začiatkoch, keď deti stoja s rozkročenými nôžkami, aby vôbec udržali rovnováhu.

  4. Dôležitá je aj nízka hmotnosť obuvi, obzvlášť v prvých mesiacoch, pretože šetrí chrbticu a stavce.

  5. Venujte pozornosť aj šírke chodidla a snažte sa vybrať najvhodnejší́ strih obuvi (široký, stredný alebo úzky).

6. Chodidlo odmerajte dieťaťu až tesne pred nákupom obuvi. Všeobecne sa odporúča merať detské chodilo každé 2 až 3 mesiace.

7. Správne sedieť musia aj ponožky. Príliš malé ponožky môžu zvierať prsty, príliš veľké však zasa môžu spôsobiť otlaky.

8. Chodidlá dieťaťu kontrolujte pravidelne, či sa mu na nich neobjavujú otlaky, začervenania alebo pľuzgiere.

Tipy na obuv pre najmenších pochádzajú z ponuky najrozšírenejšieho predajcu s obuvou DEICHMANN.

 

 

 

Zdroj foto: DEICHMANN; pixabay