Keď Veľká noc zachutí

Veľká noc prináša do všetkých domácností jar a radosť. Tieto tradičné sviatky majú zabezpečiť zdravie, čistotu, plodnosť a vyhnať z tela všetko zlé. Stoly v domácnostiach sú vyzdobené kraslicami a rozkvitnutými halúzkami, v každej domácnosti vidíme symboly ako korbáčiky či ovečky. Medzi zaužívané tradície patrí nielen jarná výzdoba, ale aj obľúbené jedlá z bryndze a syrov. Inšpirujte sa jarnými receptami s produktmi Liptov a Veľká noc vám zachutí!

Počas veľkonočných sviatok, kedy si doprajeme viac jedla ako počas zvyšku roka sa snažíme pripraviť si zdravé a chutné jedlá, aby sme sa neprejedali ako počas Vianoc. Produkty Liptov, ktoré sú bez konzervačných látok, či iných umelých prísad, vám zachutia len tak samostatne, ale aj ako ingrediencia v  receptoch. Nechajte sa inšpirovať a pripravte pre svoju rodinu a hostí lahodné jedlá a syrové chuťovky. V kombinácii so zeleninou vaše telo obohatia o potrebné vitamíny, vlákninu a energiu.

„Kravy, ktoré nám poskytujú mlieko, sa pasú väčšinu roka na horských pasienkoch. Vďaka rozmanitému zloženiu tráv horských a podhorských oblastí je toto mlieko bohaté na aromatické látky a vitamín A. Preto Liptov maslo, syry a bryndza vynikajú svojimi unikátnymi vlastnosťami, akými sú príjemná vôňa, sýtejšia farba a tradičná lahodná chuť,“ uviedla Kristína Grófová, Brand manažérka značky Liptov a líderka projektu Zelený Liptov.

„Hravé“ snacky pre šibačov          
Čas na prípravu: 10 min.

Liptov „Hravé“ korbáčiky
Liptov „Hravé“ syrčeky
Liptov „Hravé“ nitky
1 šľahačka
1 stonkový zeler                                       
1 hruška
1 tvaroh
cherry rajčiaky
soľ, biele korenie
pažítka (podľa chuti, asi 2 pl)
limetová šťava

Jednohubky - pol pareničky a pol rajčinky: Liptov „Hravé“ Pareničky a cherry rajčiaky prekrojíme na polovice a na každú jednohubku dáme zo spodu a z vrchu rajčinu.
Špirálky z hrušky so syrovými nitkami: Hrušku umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na 8 častí, rezy potrieme limetovou šťavou aby nezhnedli, prekrojíme ešte v polovici na 75% (nie úplne) a vložíme do nej 3-4 Liptov „Hravé“ nitky.
Špíz s hroznom a syrčekmi: Na špáradlo napichneme postupne asi trojcentimetrové kúsky Liptov „Hravého“ syrčeka a bobuľku hrozna.
Lodička zo stonkového zeleru s penou a údeným korbáčikom: Zeler natrháme na jednotlivé stonky, konce opatrne zarežeme, dorovnáme, umyjeme a osušíme. Vyšľahanú šľahačku zmiešame s korením, troškou soli, tvarohom a pažítkou. Vložíme do zdobiča a nanesieme na lodičku zo zeleru. Na vrch položíme Liptov „Hravý“ korbáčik.

Cheesecake
6 porcií, príprava 45 minút

1 lístkové cesto (zabalené do ruličky v papieri)
200 ml kyslej smotany                                               
70 g tvarohu
200 g Liptov Bryndze
2 vajíčka
½ ČL kurkumy
soľ a korenie
20 g červenej papriky nakrájanej na kocky
30 g na slížiky posekanej cukiny
2 ČL rasca na posypanie

Zo smotany, tvarohu, Liptov Bryndze, vajíčka, kurkumy, soli a korenia vymixujeme hladkú hmotu. Potom do nej pridáme na maličké pásiky posekanú papriku a cukinu. Cesto rozvinieme a pokrájame na 6 kusov. Každý kúsok vložíme do jednej formičky, pretŕčajúce cesto odtrhneme. Do formičiek na cesto nalejeme pripravenú zmes, ktorú plníme asi 3 mm pod okraj a posypeme rascou. Pečieme na 200°C asi 15-20 minút.

Quiche so syrom Gerlach a orechmi
10 porcií, príprava 20 minút

4 plátky syra Liptov Gerlach (nadrobno pokrájané)
1 vajce
60 g nahrubo nasekaných orechov
20 g rukolových lístkov                                                    
160 ml kyslej smotany
1ČL čili pasty
½ cibule
1 strúčik
cesnaku
tymián
1 lístkové cesto zvinuté na papieri
štipka muškátového kvetu
1PL oleja
Cesto rozvinieme, povykrajujeme krúžky s priemerom 10 cm a povkladáme ich do papierových formičiek. Cibuľu, cesnak a tymián krátko opečieme na oleji, osolíme a okoreníme, pridáme rukolu, smotanu, orechy a ostatné prísady. Naplníme formičky a pečieme do zlatista.

O značke Liptov:
Liptov je jednou z kľúčových značiek na slovenskom syrárskom trhu. Vyznačuje sa najmä svojim putom k prírode a je založená na tradícii syrárskych majstrov tohto regiónu. Široké portfólio značky Liptov zahŕňa kvalitné prírodné a parené syry, bryndzu a maslo. Na výrobe unikátnych produktov sa spolupodieľa tím vyše 200 zamestnancov. Všetky produkty značky Liptov sú bez konzervačných látok, či iných umelých prísad. Navyše mlieko z horských a podhorských oblastí Slovenska, ktoré sa používa na ich výrobu, dodáva výrobkom Liptov ich jedinečnú chuť a vysokú kvalitu.
História Liptovskej mliekarne siaha až do roku 1943. Prelomovým obdobím je máj 2000, keď sa Liptovská mliekareň, a.s., stala súčasťou nadnárodnej mliekarenskej skupiny Bongrain, svetovým lídrom v syrových špecialitách. Prioritou skupiny je podpora rozvoja tradičných regionálnych syrových špecialít a to cestou neustáleho zlepšovania kvality a podporou inovácií.
Rok 2012 bol pre značku Liptov dôležitým míľnikom. Jednou z priorít pre tento rok sa stal projekt trvalo udržateľného rozvoja s názvom Zelený Liptov. Sloganom a úlohami, ktoré sú srdcom projektu Zelený Liptov je - „Dávať našim spotrebiteľom to najlepšie z regiónu Liptov a chrániť všetko dobré, čo nám tento región zanechal vo svojom dedičstve“. Zelený Liptov nie je obyčajný projekt. Je to vízia a poslanie spoločnosti i pre rok 2013.
Milex NMNV, a.s., výrobca produktov Liptov, dlhodobo spolupracuje s regionálnym združením cestovného ruchu – Klaster v rámci viacerých projektov. Týmto spôsobom sa mliekareň angažuje v podpore a prezentácii regiónu Liptov v celoslovenskom meradle, čím napomáha rozvoju cestovného ruchu v tomto regióne.
www.nasliptov.sk
www.zelenyliptov.sk

Kontakty:
Kristína Grófová
Groupe BONGRAIN
Brand manažérka Liptov a líderka projektu Zelený Liptov
mobil: 0903 616 658
e-mail: kristina.grofova@bongrain.sk