Keď nejde o život, nejde o nič. Ako myslieť pozitívnejšie?

Keď sa človek pozrie vôkol seba, ľahko prepadne negatívnym myšlienkam. Lenže čím väčší priestor im dáte, tým budú silnejšie.

Negatívne myšlienky možno prirovnať k snehovej guli, ktorá sa valí po zemi a je stále väčšia a rýchlejšia. Preto je najlepšie zabrzdiť ich hneď na začiatku, pretože aj tak vám žiadnym spôsobom nepomôžu. Práve naopak. Naučte sa preto byť optimistickejším. Ako na to?

Usmievajte sa

V nejednej knihe o pozitívnom myslení sa dočítate o tom, aký je úsmev dôležitý. To aj vtedy, keď sa vám usmievať vôbec nechce. Skúste preto overený trik a prinúťte sa k úsmevu pred zrkadlom. Bude vám hneď lepšie na duši.

Zmeňte prístup

Problémy vždy boli, sú a aj budú. Má ich každý jeden z nás. Rozdiel je však v prístupe, pretože zatiaľ čo pesimista vidí pohár poloprázdny, optimista ho vidí poloplný. Snažte sa teda na problém pozrieť aj z druhej strany, teda okom nezaujatého pozorovateľa. Ak sa dokážete od problému odosobniť, prídete na to, že to vôbec nie je také zlé, ako sa na prvý pohľad zdalo. Veci nikdy nie sú iba čierne alebo biele.

Žite iba pre prítomnosť

K negatívnym myšlienkam máme sklon hlavne vtedy, keď sa vrátime do minulosti alebo začneme riešiť budúcnosť. Realita je však taká, že minulosť nezmeníme a budúcnosť najlepšie ovplyvníme tak, že budeme žiť naplno v prítomnosti. Ak vás teda najbližšie napadne nejaká negatívna myšlienka, ktorá sa týka toho, čo bolo alebo bude, stopnite ju. Sústreďte svoju pozornosť na niečo iné. Dobrou voľbou je tiež naučiť sa negatívne myšlienky nahrádzať pozitívnymi.

Nikto nie je dokonalý

Každý z nás robí chyby a neraz nás trápia výčitky, ktoré nás zbytočne oberajú o energiu. Ak ste urobili niečo zlé, snažte sa to napraviť. Nejde to? Odpustite si a z chýb sa poučte.

Zoznam piatich vecí

Cítite sa pod psa? Ste frustrovaní a máte pocit, že život vôbec nie je spravodlivý? Vezmite si do ruky papier a napíšte naň päť vecí, za ktoré ste skutočne vďační.

Nájdite si svoj citát

Pozitívne výroky alebo afirmácie vám dodajú silu i optimizmus. Vyberte si také, ktoré sú šité pre vás a dajte si ich napríklad na plochu počítača alebo na miesto, kde chodíte často. Keď vám bude ťažko, jednoducho si ich prečítate alebo zopakujete. Neviete sa pohnúť z miesta, hoci robíte všetko, čo je vo vašich silách? Možno pomôže tento výrok: „Nie vždy potrebujete plán. Niekedy stačí dýchať, dôverovať a nechať to tak.“


-w-