Každý desiaty Slovák nadmerne užíva lieky proti bolesti.

Nadmerné užívanie liekov proti bolesti významne rastie. Podľa rozsiahleho prieskumu lekárenskej skupiny Pilulka lieky proti bolesti denne či niekoľkokrát do týždňa užíva až každý desiaty Slovák i Čech. Podľa odborníkov je ich nadužívanie fenomén západnej spoločnosti. Závislosť na liekoch či ich nadmerné užívanie sa dostalo v rebríčku spoločenských drog na druhé miesto hneď za alkoholom. V počte závislých ľudí dokonca lieky predbehli aj klasické drogy.

Z nášho prieskumu vyplýva, že aspoň občas užíva lieky proti bolesti až tri štvrtiny obyvateľstva na Slovensku (76%). Väčšinou ide o ženy (82%), ľudí, ktorí sa nachádzajú v psychických problémoch, či tých, ktorí sú vo vážnych finančných problémoch (nad 80 %),“ priblížil výsledky prieskumu Petr Kasa, zakladateľ skupiny Pilulka.

Dodal, že detailný pohľad na dáta ukazuje, že niekoľkokrát do mesiaca ich užíva 22% opýtaných, čo je približne každý piaty občan, no niekoľkokrát do týždňa, prípadne každý deň, po nich siahne každý desiaty Slovák.

POZOR NA STARÝCH RODIČOV

Časté užívanie liekov proti bolesti majú ovdovelí (23 %) alebo rozvedení ľudia (14 %), no najväčšie sklony k nadmernému užívaniu priznali v prieskume Slováci vo vekovej kategórii nad 65 rokov. Niekoľkokrát do mesiaca ich užíva alarmujúco každý druhý dôchodca.

Alarmujúce tiež je, že veľmi častú konzumáciu liekov priznávajú ľudia s finančnými problémami. Denne, niekoľkokrát do týždňa či mesiaca ich po nich siaha každý tretí Slovák (34 %), ktorý má ťažkosti s financiami či žije z mesiaca na mesiac. Na porovnanie, respondenti len 5 % respondentov s niekoľkomesačnou finančnou rezervou priznáva časté užívanie liekov.

PREDÁVKOVANIE JE VEĽMI JEDNODUCHÉ

Pri užívaní voľnopredajných liekov proti bolesti hrozí viacero rizík, ako sú interakcie so súčasne užívanými liekmi od lekára, interakcie s ďalšími voľnopredajnými liekmi či doplnkami stravy, nežiaduce účinky, ktoré sa môžu dostaviť aj napriek správnemu užívaniu či možnosť predávkovania,“ upozorňuje Jiřina Huthová, odborný zástupca a vedúca lekárne Pilulka s tým, že predávkovanie je v týchto prípadoch veľmi jednoduché.

Buď si zákazník vezme vyššiu dávku, ako je doporučené, no zákernejšia je podľa nej kombinácia viacerých liekov s rozličnými názvami, no rovnakou účinnou látkou. „Typickým príkladom sú analgetiká obsahujúce paracetamol, pri ktorom pri predávkovaní hrozí ťažké poškodenie pečene,“ spresnila Huthová.

ZÁVISLOSŤ NA LIEKOCH JE NEBEZPEČNEJŠIA AKO NA ALKOHOL ČI DROGY

Okrem predávkovania je tu však aj riziko vzniku závislosti na liekoch. Tá sa dokáže prejaviť už v priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov. Podľa adiktológa Aleša Kudu do nej ľudia zvyknú spadnúť po liečbe chronickej bolesti. Okrem liekov proti bolesti (analgetík) sú následne nebezpečnou skupinou aj hypnotiká, ktoré pomáhajú pri nespavosti, či anxiolytiká na liečbu úzkosti. „Lieky na úzkosť nie sú určené na dlhodobé užívanie, teda na viac ako 6 týždňov. Je to liek na rýchlu pomoc v akútnom prípade,“ zdôraznil Aleš Kuda v podcaste Pilulky Životozprávy. To isté podľa jeho slov platí aj pri liekoch na nespavosť, kde odporúča užívať skôr prírodné preparáty.

V prípade nadmerného užívania liekov by sa mali ľudia obrátiť na svojho lekára alebo vyhľadať adiktologickú ambulanciu. Prevenciu proti takejto závislosti vidí odborník už v rodinách. „Keď my dospelí budeme siahať po liekoch, nerobme to pred deťmi. Je to rovnaké ako s alkoholom,“ odporúča Aleš Kuda.

Dodáva, že pri liečbe závislosti na liekoch sa postupuje inak, ako pri iných závislostiach. „Ostražitosť je tu extrémne dôležitá, viac ako pri alkohole. Mnohé výskumy jednoznačne ukazujú, že sa nemá uponáhľať. Udržateľnosť výsledku sa zvyšuje, keď sa odvykanie pretiahne na dlhší čas,“ uzatvára adiktológ Kuda.

Prieskum urobila nadnárodná lekárenská skupina Pilulka a výskumná agentúra Behavio na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí.

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com