Každý bežný deň s obezitou

Zamýšľali ste sa nad tým, aké obmedzenia v živote predstavuje niekoľko kíl navyše? Čísla na váhe pritom nemusia byť ani také závratné, no jednoducho vám dokážu zhoršiť bežné fungovanie. Vraj je to každého osobná vec? Áno, ale taktiež to môže byť výstražným signálom aj pre vás – pre všetkých, čo práve sedia a premýšľajú, čo si opäť vezmú z chladničky. V tomto článku chceme upozorniť na zopár spoločenských problémov ľudí s obezitou.

Aj obézni ľudia majú právo najesť sa, ale...

Až také ružové to nie je na verejných priestranstvách a otvorených terasách, kde vám do taniera nazerajú aj všetci „z ulice“. Ako obézni budete pre nich stredobodom pozornosti, ba čo viac, váš tanier preskúmajú do posledného sústa. Dávajte si pozor, čo si z jedálneho lístka vyberiete. Stavte na jednoduchšie, ľahšie jedlá bez dezertov a rôznych náročných príloh.

Niekoľko tanierov vôkol vás nebude naozaj pôsobiť dôveryhodne, že vám na vašom zdraví záleží. Aby ste nemali o ďalší trapas na viac, dobre sa rozhodnite, kde sa usadíte. Tieto priestory bývajú zväčša stiesnené a rovnako to platí aj o jedálenských stolíkoch a stoličkách. Aj tie nech prejdú vašou „inventúrou“!

Chcete vyzerať štýlovo? Tak si zájdite na nákup!

Pre obéznych je odradzujúcou už len predstava dlhých obchodných reťazcov a tých malých úzkych kabínok. Skôr odporúčame spojiť príjemné prechádzky vonku s „relaxom“ v menšom obchodíku, kde personálu skutočne záleží na spokojnosti zákazníkov. Pomôžu vám nájsť nielen vašu vhodnú veľkosť, ale aj poradia, ako zakryť rizikové partie a pôsobiť štíhlejšie.

Dlhé cestovanie a už vôbec nie vo verejnej doprave?

Mnohým je náročné čo i len nastúpiť do týchto hromadných prostriedkov. Ak ste už tam, ktoré miesto si vybrať, ak ich náhodou nepotrebujete až dve? Ani cesta autom nie je komfortná. Viac sa potrebujete nadýchať čerstvého vzduchu, rýchlejšie sa spotíte a dosť náročne sa vám vystupuje. Nedokáže si tak jednoducho natiahnuť telo, to trpí nielen nadmernou váhou, ale teraz už aj bolesťou chrbta a končatín.

Radi by ste si pospali?

Zle sa vám otáča zo strany na stranu a častejšie musíte meniť matrace? Skôr sa na ich vytvoria preležané miesta, poškodia sa a zapáchajú. Nemáte až taký výber vhodného oblečenia na spanie a váš komfort často narúša aj príliš tesné či naopak, dosť širokánske aj pre vás. Čo najskôr sa z tej nočnej mory zobudiť, však?!  

Tatiana