Kávová diéta – poznáte ju?

Pred letom sa všetci snažíme urobiť niečo so svojou postavou. Ideálne je zbaviť sa kíl navyše, a tak hľadáme spôsob, ako to docieliť. Možno aj vás osloví kávová diéta, ktorá je založená na tvrdení, že kofeín zrýchli náš metabolizmus. Má to však jeden háčik. Musíte byť bezpodmienečne kávovým fanúšikom, aby ste to vydržali.


Ako to funguje
Už vieme, že kofeín v káve urýchľuje náš metabolizmus. Vďaka tomu spaľujeme viac kalórií. Náš metabolizmus je tak oveľa viac činný a vy nemusíte vynaložiť takmer žiadne úsilie. Základom je vypiť denne asi päť šálok (jedna šálka – 200 ml kávy) skutočne kvalitnej kávy bez mlieka, cukru a iných dochucovadiel. Kúzlo chudnutia je založené na klasickej čiernej káve. Samozrejme, kávičky by mali byť rozdelené počas celého dňa, ak by ste toto množstvo vypili naraz, môžete si skôr ublížiť a odnesie si to nielen žalúdok, ale aj kardiovaskulárny systém. Majte na pamäti aj jeden dôležitý fakt, že káva pôsobí odvodňujúco. Pitie dostatočného množstva tekutín je nutné.

Negatíva
Všetky diéty majú aj svoj negatívny dopad. V prvom rade musíme spomenúť nepekné zafarbenie zubov z kávy. Ak sa do tejto diéty pustíte, obstarajte si kvalitnú bieliacu pastu. Určite sa stretnete aj s problémami so spánkom, pri takom množstve kávy to inak ani byť nemôže. Nadmerná konzumácia kofeínu môže spôsobiť aj zvýšenú činnosť srdca a dehydratáciu. Tej však môžete predísť pravidelnou konzumáciou tekutín.

Naštartuje zmenu
Ak sa nechcete príliš obmedzovať, táto diéta je ideálnou formou. Naštartuje zmenu životného štýlu a to aj bez toho, aby ste sa nejako extra obmedzovali v strave, či pridali značnú časť pohybovej aktivity. Na začiatok je aj dobrou motiváciou, pretože zhodíte pár kíl a to skoro bez námahy. Káva je zlatou baňou na antioxidanty. Obsahuje ich až trikrát viac ako čierny čaj! Tie neutralizujú škodlivé voľné radikály, spomaľujú starnutie a chránia pred vznikom nádorov.


Ani držanie tejto diéty nie je neobmedzené. Nie je vhodná na dlhý čas, odporúča sa na týždeň, maximálne dva.

Autor: Andrea Zummerová