Káva – piť alebo nepiť?

Neviete si predstaviť deň bez lahodných dúškov kávy? Potom vás dozaista zaujíma, či je pitie kávy prospešné. Vedci si túto skutočnosť intenzívne uvedomujú a z tohto dôvodu je káva podrobovaná celému radu výskumov. Závery hovoria jasnou rečou – pozitíva pitia primeraného množstva kávy prevažujú nad prípadnými rizikami.
 
Aké mýty o pití kávy prevládajú medzi ľuďmi?
Mnohí odporcovia lahodného moku žijú v presvedčení, že káva spôsobuje rakovinu a srdcové ochorenia. Skutočnosť je taká, že riziko hrozí silným kávičkárom, ktorí sa navyše vyhýbajú športu, fajčia, trpia obezitou či nadváhou. Priame súvislosti medzi pitím kávy a uvedenými ochoreniami neboli doposiaľ potvrdené. Naopak, najnovšie výskumy uvádzajú, že káva chráni pred cukrovkou, rakovinou pečene a Parkinsonovou chorobou. Podieľa sa na znižovaní výskytu žlčových kameňov a prospieva astmatikom. Avšak iba za predpokladu, že ide o primerané požívanie lahodného kávového moku.
 
Nie je káva ako káva
Dve až tri šálky kávy denne sú považované za optimum. Benefity kávy môžu byť potlačené vtedy, ak do kávy pridávate veľa cukru, smotany či iných prídavných zložiek. Zvyšuje sa energetická hodnota kávy, ktorá sa môže prejaviť na váhe i zdraví. Na druhej strane mlieko alebo smotana pridané do kávy znižujú účinok kofeínu, ale predlžujú jeho pôsobenie. Pri nákupe kávy dbajte na kvalitu, pretože čím je káva kvalitnejšia, tým viac výhod organizmu prináša.
 
Výhody a nevýhody kávy
Negatív pitia kávy je oveľa menej ako výhod. Káva disponuje diuretickým účinkom, čím vplýva na metabolizmus vápnika, sodíka a draslíka. Absolútne nevhodné je pitie kávy na lačný žalúdok, pretože prekyslenie žalúdka vyvoláva žalúdočné vredy. Pitie kávy je návykové. Môžu sa objaviť abstinenčné príznaky ako ospalosť, nervozita a únavu.
Pozrime sa na pozitíva. Káva disponuje množstvom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Káva chráni pred cukrovkou a rakovinou. Pre mnohých je pitie kávy relaxáciou, ktorá pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu. Primerané množstvo kávy prospieva srdcu a pečeni.
 
Káva a migréna
Mnohí milovníci kávy považujú kávu za prostriedok utlmenia migrény. Realita je taká, že káva môže pri migréne pomôcť, lebo zložky kávy pôsobia na cievy v mozgu. Uvedený účinok kávy je individuálny, pretože u niektorých môže káva naopak migrénu vyvolávať.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Witthaya Phonsawat