Katovo objatie. Historický román slovenskej autorky

Kristína Srnková je sirota a driečny Ondrej Frey vyhral jej ruku v kartách. Ona súhlasila, že sa zaňho vydá, no netušila, čím sa jej nastávajúci živí. No ani mladý muž nepredpokladal, že jeho verenica o ňom nič nevie.
Začína sa historický príbeh Katovo objatie.

Smrť bola Ondrejova priateľka, milenka, družka, manželka…láska. Krv jeho poživeň, bez ktorej nebol schopný vydržať ani jeden jediný deň – bol na nej závislý ako dieťa na materskom mlieku. Mučiareň bola jeho najobľúbenejším miestom – čas mimo nej bol časom strateným....

Píše sa rok 1770, ocitáme sa v Uhorsku, presnejšie v meste Banská Bystrica. V osvietenom osemnástom storočí za vlády Márie Terézie.

Povinnosť a vzdialená rodina prinútili sirotu Kristínu Srnkovú, aby súhlasila s vydajom. Ale pristúpila by na to, keby vedela, kto je jej budúci manžel? Svoje áno však vziať späť už nemôže a možno ani nechce. Veď jej nastávajúci je driečny a navyše aj finančne zabezpečený mladý muž. Má však trochu nezvyčajné remeslo – Ondrej Frey je kat.
A svoju krásnu ženu vyhral v kartách. Odhodlal by sa k takému vážnemu kroku, keby tušil, že jeho nastávajúca o ňom nič nevie? No karty sú už rozdané a najdôležitejšia hra jeho života sa začala.

Sledujeme príbeh romantickej lásky kata Ondreja a siroty Kristíny. Autorka Zuzana Nomilnerová sa inšpirovala rozprávaním jej prastarého otca. Rodáčka z Brezna často počúvala v detstve príbehy o katovi, ktorý tam chodieval za prácou na koni až z Banskej Bystrice. A prastarý otec jej poukazoval aj miesta, kde sa kedysi popravovalo.
Zuzana sa už vtedy rozhodla, že príbeh musí raz napísať.

Tak vznikol dojímavý román Katovo objatie o každodennom živote kata, prostredníctvom ktorého sa dozvieme nielen, čo musí kat vedieť, čo patrí k jeho povinnostiam, ale aj podrobnosti o tom, aké druhy mučenia v tých časoch existovali. Hoci ide o fikciu, Banská Bystrica svojho kata v minulosti mala a v stredoslovenskej banskej oblasti naozaj vykonával toto povolanie. „Spolu s rodinou býval za hradbami mesta, kde dodnes stojí na rohu Katovnej ulice a Strieborného námestia prestavaný dom s prívlastkom Katov. V tej dobe, keď sa príbeh odohráva, sa popravy konali na priestranstve nad dnešným obchodným centrom Európa,“ približuje Zuzana Nomilnerová.