Katka Knechtová: Už viem povedať aj Nie!

Katka Knechtová spieva už od svojich 14 rokov. Pamätáme si ju ako spoluzakladateľku skupiny PEHA, jej speváčku a Objav roku 1999. Na konte má bronzového i strieborného Slávika a jej vystúpenia sú populárne nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, v Poľsku, Británii a v Číne. Tento rok ju čaká tvrdý tréning na klavírne turné s Ľubicou Čekovskou aj mesačný pobyt v Indii. Čo nám ešte Katka prezradila sa dozviete práve v našom rozhovore.


Na slovenskej hudobnej scéne si už veľmi dlho a úplne na začiatku si začínala v IMT Smile. Neplánuješ sa tam niekedy vrátiť?
Rozhodne nie. Ani vo sne mi to nenapadlo :). Ale zaspievať si s nimi je vždy krásna spomienka.

Kto je tvojím hudobným vzorom?
Milujem expresívne speváčky ako Bjork, PJ Harvey, Imogen Heap.

Pri práci speváčky si mala určite možnosť stretnúť sa mnohými zaujímavými umelcami. Ktoré stretnutia boli pre teba výnimočné?
Stretla som naozaj množstvo zaujímavých ľudí, ale nie vždy sú to známe osobnosti. Pretože mnohokrát sú práve naoko obyčajnejší ľudia omnoho zaujímavejší. Najviac si vážim ale stretnutia s osobnosťami ako Richard Müller, Jaro Filip, Milan Lasica, Michal Horáček, Peter Lipa, Meky Žbirka... a môj producent Christian Eigner, Head.

Christian Eigner je nielen tvojím producentom, ale aj bubeníkom a producentom skupiny Depeche Mode. Takýto úspech sa nepodarí hocikomu. Ako sa vám spolupracovalo?
Bol to úžasný zážitok, pre mňa obrovská skúsenosť a tvrdá práca. Album vznikal prakticky dva roky. Pracovali sme v jeho domovskom štúdiu v Rakúsku, ale aj v tom mojom v Prešove.  Dalo mi to veľmi veľa a zmenilo to môj pohľad na aranže, na zvuk a na prácu s harmóniou.

Tvoja práca si vyžaduje dosť inšpirácie, kde ju nestále berieš?
Nemám stále inšpiráciu. To by bolo skutočne skvelé, ale nefunguje to takto. Niekedy zo seba nedostanem nič aj celý rok, snažím sa, skúšam, ale nejde to. Keď to však príde, človek musí túto možnosť poriadne chytiť a začať tvrdo makať.

                                                      Katka s producentom Christianom Eignerom

Ak Ti zostáva aspoň nejaký voľný čas, ako zvykneš relaxovať?
Keď si mám naozaj oddýchnuť a zrelaxovať sa, tak nič lepšie ako spánok, dobré jedlo, skvelú kávu a potom športovú aktivitu nepoznám. Milujem svoju prácu, ale vždy sa snažím udržať v rovnováhe a už viem povedať aj NIE. Bez toho to nejde.

 Ak by si nebola speváčka, aké povolanie by si si vybrala?
Išla by som študovať. Ak nie hudbu, kompozíciu a hru na klavír, tak určite psychológiu. Proste povolanie, s ktorým by som mohla pomáhať ľudom alebo deťom.

Aký je tvoj vzťah k novoročným predsavzatiam? Dala si si nejaké?
Priznám sa, že si nedávam žiadne predsavzatia. Píšem si len plán krátkodobých a dlhodobých cieľov :). Potrebujem mať nejaké oporné body, čo sa týka práce, na čo sa môžem jednoducho tešiť. Napríklad nejakú dobrodružnú cestu.

A plánuješ nejakú?
Mojou najbližšou bude cesta na mesiac do Indie. Či bude dobrodružná, uvidíme.

 

  Katka s Davidom Kollerom

  Autor: Janka Radimáková