Kaše na raňajky zahrejú i dodajú živiny. TOP 3 bezlepkové recepty, ktoré musíte vyskúšať!

Počas chladných dní sú kaše na raňajky výbornou voľbou, pretože obsahujú nielen veľa živín, ale aj príjemne zahrejú. Ich plusom je aj to, že ich môžeme stále obmieňať, vďaka čomu sa stane náš jedálny lístok pestrým. Ktoré kaše sa oplatí vyskúšať?

Pohánková so škoricou a hrozienkami

Na dve porcie pohánkovej kaše budeme potrebovať:

    • ½ šálky pohánky,
    •  2 šálky mlieka alebo rastlinného nápoja,
    •  za hrsť hrozienok,
    • cejlónsku škoricu,
    • na dosladenie med.

      Postup:

Pohánku rýchlo prepláchneme pod tečúcou vodou a zalejeme mliekom alebo rastlinným nápojom. Privedieme k varu, krátko povaríme a necháme odstáť pod pokrievkou. Ak chceme, aby v pohánke zostalo maximum zachovaných živín, zalejeme ju studenou vodou už večer a do rána krásne zmäkne. Do hotovej pohánky pridáme hrozienka, dochutíme škoricou a dosladíme podľa ľubovôle.

Pozitíva pohánky v kocke

Pohánka je výborným zdrojom rutínu, ktorý je nevyhnutný pre zdravé cievy. Hodí sa teda do jedálnička ľudí, ktorí majú problémy s hemoroidmi alebo kŕčovými žilami. Okrem toho disponuje bohatstvom v podobe vitamínov skupiny B, ktoré prospievajú nervovej sústave a napomáhajú správnemu fungovaniu metabolizmu. Nechýbajú ani vitamín E, železo, mangán, viaceré aminokyseliny a antioxidanty, ako napríklad lignany.

Ciroková kaša s kakaom

Na jednu porciu kaše budeme potrebovať:

    • šálku mlieka alebo rastlinného nápoja,
    • 1 PL celozrnnej cirokovej múky (zomletých zrniek ciroku),
    • 1 PL špaldovej (pšeničnej) krupice,
    • maslo,
    • kakao alebo karob,
    • med,
    • orechy na posypanie.

Príprava:

Kaša sa pripravuje rovnako ako tradičná krupicová kaša. To znamená, že mlieko alebo rastlinný nápoj privedieme k varu, pridáme cirokovú múku i špaldovú krupicu, 1 – 2 minútky povaríme a dáme na tanier. Navrch položíme kúsok kvalitného masla, posypeme kakaom a orechmi a nakoniec pokvapkáme kvalitným slovenským medom.

Pozitíva ciroku v kocke

Cirok je prirodzene bezlepkový a disponuje množstvom prospešných látok. V sto gramoch ciroku sa nachádza 12 g bielkovín, 7 g vlákniny, 3 g tuku. Z minerálov sú zastúpené železo, vápnik, fosfor a draslík. Z vitamínov hlavne tie zo skupiny B. Pravidelná konzumácia ciroku sa spája s prevenciou niektorých druhov rakoviny, posilnením obranyschopnosti, podporou trávenie i prevenciou anémie.

Pšenová kaša s hruškami

Na jednu porciu budeme potrebovať:

    • 50 g pšena,
    • vodu, mlieko alebo rastlinné mlieko,
    • 1 hrušku,
    • med,
    • cejlónsku škoricu,
    • orechy a semienka na ozdobenie.

Postup:

Pšeno prepláchneme vodou a zalejeme čistou v pomere 1:3 (na 1 diel pšena použijeme 3 diely vody). Namiesto vody môžeme použiť aj mlieko či rastlinný nápoj. Pšeno varíme na miernom ohni za občasného miešania dovtedy, kým nie je trošku rozvarené. Do horúceho pridáme nastrúhanú hrušku. Ak preferujeme hladkú konzistenciu kaše, pšeno spolu s hruškou dáme do mixéra a zmixujeme (v tomto prípade pridáme aj primerané množstvo vody podľa požadovanej konzistencie). Na tanieri kašu posypeme škoricou, pokvapkáme medom a ozdobíme semienkami a orechmi.

Pozitíva pšena v kocke

Pšeno je skvelou potravinou nielen pre celiatikov či ľudí s intoleranciou lepku, pretože má skvelú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Za  všetky prospešné látky môžeme spomenúť vitamíny zo skupiny B, vlákninu, bielkoviny, horčík, draslík, fosfor, železo, lignany a mnohé ďalšie. Predstavuje výborný prostriedok na očistenie i posilnenie organizmu.

Mirka