Karfiol prospieva nielen obličkám, ale aj chráni pred rakovinou

Máte v zimných mesiacoch problémy s obličkami a močovým ústrojenstvom? Potom by sa mal vo vašom jedálnom lístku pravidelne objavovať práve karfiol.
Látky, ktoré sú obsiahnuté v karfiole, podporujú zdravie obličiek, močového mechúra, vaječníkov, prostaty i krčku maternice. Zároveň pomáhajú predchádzať nadváhe a cukrovke.

Karfiol a zdravé obličky
Karfiol je jednou z potravín, ktoré prospievajú obličkám. Je to hlavne z toho dôvodu, že obsahuje látky (vitamín C, skupiny B, draslík), ktoré chránia organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi. Látka indol-3-karbinol sa zasa používa ako doplnok pri rakovinových ochoreniach.

Z vitamínov je obsiahnutý hlavne vitamín C, ale nachádzajú sa v ňom aj ďalšie: K, E a tiež vitamíny zo skupiny B. Z minerálov obsahuje karfiol vápnik, meď, železo, horčík, mangán, zinok a draslík. Nemožno nespomenúť látku indol-3-karbinol, ktorý sa javí ako bojovník proti rakovine prsníka, prostaty, hrubého čreva i vaječníkov.

Keďže je čerstvý karfiol bohatou zásobárňou vitamínu C, posilňuje celkovo imunitný systém. Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a draslík pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku. Karfiol je nízkotučná potravina. Sto gramov tejto pochúťky obsahuje iba 25 kalórií, preto sa hodí do diétneho jedálnička. Zastúpená je v ňom vláknina a malé množstvo bielkovín.

Účinky karfiolu v kocke

  • podporuje činnosť imunitného systému
  • znižuje hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak
  • kyselina listová ovplyvňuje vývoj plodu v tele matky
  • prospieva kostiam a zubom
  • znižuje riziko vzniku rakovinových ochorení
  • má detoxikačné účinky
  • prospieva pokožke a vlasom
  • je dôležitý pre zdravie obličiek a močového ústrojenstva

Poznáte aj ďalšie potraviny, ktoré prospievajú obličkám?
V prípade, že máte problém s obličkami a močovým ústrojenstvom, okrem karfiolu by ste mali konzumovať aj ďalšie potraviny. Vo vašom jedálničku by nemala chýbať červená paprika, pretože je zásobárňou vitamínu C, A, skupiny B i vlákniny. Takisto kapusta je plná fytochemikálií, ktoré bojujú proti škodlivým voľným radikálom. Protizápalovými účinkami disponujú cesnak a cibuľa. Sú aj zásobárňou quercetínu, ktorý je tiež významným antioxidantom. Vláknina a ďalšie živiny v jablkách majú protizápalové vlastnosti, čiže zabraňujú vzniku infekcie močových ciest. Do jedálnička je tiež vhodné zaradiť bobuľové ovocie, ako napríklad brusnice, čučoriedky a maliny. Vo vašom stravovaní by tiež nemali chýbať vaječné bielky, ryby a olivový olej.